dochód brutto czy netto - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 mar 2015, 13:48

Witam kobitka przyniosła mi zaświadczenie o wynagrodzeniu za pracę :
- dochód brutto i
- dochód netto
Jaki mam policzyć ?
Powiedziała że firma nie wystawi innego .
Powiedziałam, że to jest błędne dlatego że powinien być dochód netto+ podatek .
Może mi ktoś pomoże ?
eulalia

Napisano: 26 mar 2015, 13:49

przelicz sama ;)
DM1

Napisano: 26 mar 2015, 15:11

moja droga sama własnoręcznie nie możesz dokonywać żadnych poprawek na deklaracji o dochodach wykonuje to wnioskodawca albo je parafuje jeśli ty zrobisz to za niego.
Ustawa o DM jasno precyzuje co jest dochodem. Zakład pracy nie ma prawa odmówić swojemu pracownikowi wydania stosownego zaświadczenia na temat jego wynagrodzenia ...... a ty sama nie jesteś od tego żeby to przeliczać ..... stosowne dokumenty ma ci przedłożyć osoba zainteresowana
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2015, 22:03

Mniej więcej zgoda.
Jednak jest możliwość wyliczenia. Otóż przy odrobinie wiedzy (choćby wiedzy kogoś z koleżeństwa :roll: ) i dobrej woli można wysilić się na wspólną notatkę, w której wnioskodawca podpisem potwierdzi tę trzecią kwotę. Jeśli ta kwota figuruje też na jego deklaracji (a czyż może być inaczej? ;) ), to wszystko jest absolutnie w należytym porządku.

Jeśli zaś zabraknie tej wiedzy, to można i warto postawić sprawę tak: albo wnioskodawca leci po poprawne zaświadczenie (przy napadzie dobrej woli można nawet przez telefon wygarnąć temu zakładowi), albo przyjmuje kwotę brutto. I po kłopocie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x