Do kiedy przyznać - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 maja 2015, 9:06

Wiatm serdecznie mam do wydania kartę studentce, w ośw. planowany termin ukończenia szkoły luty 2018, jednak zgodnie z ustawą przyzanje do końca roku akademickiego czyli do 30.09.2018 tak? prosze o upewnienie.
duzarodzina

Napisano: 26 maja 2015, 10:17

Ja studentom przyznaję do daty jaka jest na zaświadczeniu z uczelni. A do końca września przyznaje dla osób ze szkół średnich.
frogi
Stażysta
Od: 09 kwie 2015, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2015, 8:41

art 11 ;;;;;; dziecku powyżej 18. roku życia – odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego,
w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, lub do końca roku akademickiego, w którym jest planowane
ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z zaświadczeniem lub oświadczeniem, o których mowa
w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia;

to jak możesz przyznawać do daty wskazanej w zaświadczeniu ??????????????
zaświadczenie jest po to by wskazać szacowany termin ukończenia nauki !!!!!!!!!!!!!!! a my i tak zgodnie z ustawą przyznajemy do końca roku akademickiego

to mam rozumieć że skoro na zaświadczeniu jest data luty 2018 do kartę przyznajecie do LUTEGO 2018 ??????
madzia078

Napisano: 28 maja 2015, 9:08

Zgadzam sie z frogi. w artykule napisane jest do konca roku szkolnego lub do konca roku akademickiego, rok akademicki a szkolny to roznica. na studiach pisza przewaznie daty do obron i moim zdaniem tez studentom trzeba przyznawac tak jak na zaswiadczeniu/osiwadczeniu a tylko maturzystom do 30 wrzesnia.
hildegarda

Napisano: 28 maja 2015, 9:12

Jest napisane , że do końca roku akademickiego, ale później masz wyraźnie napisane, że przyznaje się zgodnie z zaświadczeniem....
Ja uważam, że jeśli jest napisane luty 2018, to można przyznać do końca lutego 2018. Moim zdaniem najdłużej można dać do 31 marca, bo do tej daty jest ważna legitymacja studencka.
Ja tak wydaję, i myślę, że tak jest prawidłowo. Jeśli ktoś ma inne zdanie, ma do tego prawo. Już nie raz się spotykałam z różną interpretacją tej ustawy. Więc Twoje "madzia078" oburzenie mnie nie dziwi.
frogi
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2015, 9:16

a co pisze w art 11 CYTUJĘ
lub do końca roku akademickiego, w którym jest planowane
ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z zaświadczeniem lub oświadczeniem
, o których mowa
w art. 10 ust. 4 pkt 4, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia;

czy tu jest napisane do konca roku szkolnego ??????????????????? nie do końca roku akademickiego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

na potwierdzenie wskazuje :
Art. 4. 1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę,
w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają na utrzymaniu co najmniej troje dzieci:
1) w wieku do ukończenia 18. roku życia;
2) w wieku do ukończenia 25. roku życia – w przypadku gdy dziecko uczy się w:
a) szkole – do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego,
b) szkole wyższej – do końca roku akademickiego
– w którym jest planowane ukończenie nauki zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4;

jak ktoś uczy się w szkole do do 30 . 09
a jak w szkole wyższej to do końca roku akademickiego

w naprawdę wszyscy przyznajecie do dat z zaświadczeń ........ :shock:
madzia078

Napisano: 28 maja 2015, 9:28

To mi powiedź, ze jeśli masz na zaświadczeniu luty 2018, to przyznajesz do końca października 2018r.??
frogi
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2015, 9:39

jak już to rok akademicki kończy się 30 września

ale trzeba to sprawdzić w regulaminie uczelni
madzia078

Napisano: 28 maja 2015, 9:43

a jak na zaświadczeniu ze szkoły piszą wam że nauka trwa do lutego 2016 to do kiedy przyznajecie ????????

dodam że jest to szkoła uzupełniająca po zawodówce nauka trwa 1,5 roku planowany termin nauki luty 2016

do kiedy przyznać kartę ???????

do końca roku szkolnego czy do końca lutego 2016 r. ???
madzia078

Napisano: 28 maja 2015, 9:50

Jeśli na zaświadczeniu jest napisane, że student rozpoczął naukę w październiku 2014 r. i studia trwają 1,5 roku, potem jest napisane, że przewidywany termin zakończenia 28 luty 2016r. To w tym przypadku tez wydasz do końca września 2016?

Ja nie mam pewności, ze ta osoba w czerwcu 2016 ciągle się uczy. To w zaświadczeniu nie jest zagwarantowane. Dlatego ja będę wydawać tak jak jest na zaświadczeniu.

Jeśli ktoś będzie dalej się uczył to przyniesie zaświadczenie kolejne i mu przedłużę.

Tyle z mojej strony w tym temacie. Pozdrawiam :)
frogi
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x