hej:) mam rodzinę z ograniczoną władzą rodzicielską, ale dzieci są przy rodzicach nie zostały umieszczone w pieczy zastępczej...karta się należy?? bo zgłupiałam....resztę warunków spełniają....z góry dzięki za odzew:)
art. 4 ust. 3
Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd
ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy
rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga
dzieci.
1. mają ograniczoną władzę, ok, ale nie są władzy rodzicielskiej pozbawieni a przepis ustawy mówi o pozbawieniu władzy
2. mają ograniczoną władzę, dzieci nadal wychowują, ale nie mają ograniczonej władzy przez umieszczenie dzieci w pieczy
temat jednak dyskusyjny, ja bym zapytała prawnika, w opsie na pewno macie swojego więc idź po opinie prawną w tym temacie
dzięki za odpowiedz...niestety prawnika nie mamy wiec nie mam kogo zapytać...ale na szczęście koleżanka jedzie niedługo na szkolenie więc to pytanie na pewno padnie pozdrawiam:)