DO KIEDY PRZYZNAĆ??? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 cze 2015, 10:26

Mam rodzinę, w której jest 4 dzieci. Jedno z nich uczy sie w szkole średniej ma 17 lat, szkołę skończy w 2018r. czy w takim przypadku odrazu przyznaję do 30-09-2018, czy najpierw do 18 roku życia a później przedłużamy następna karta??? Dzięki za wszelkie odpowiedzi wybaczcie pytanie ale jestem nowa;)
IWONKA1

Napisano: 26 cze 2015, 11:02

ja bym przyznała wg daty na zaświadczeniu, bo po przedłużać kartę skoro już teraz masz zaświadczenie
ktoś by inaczej zrobił? czy jest jakaś obawa że ta 17letnia osoba po osiągnięciu pełnoletności rzuci szkołę? hmm...
kartakarta

Napisano: 26 cze 2015, 11:50

ja robie wg zaswiadczenia ze szkoly czyli do konca wrzesnia. Jesli jest to zasiadczenie, to już nie bawię się w 18 lat i przedłużenie. no i nie gdybam czy młodzieży przyjdzie do głowy rzucić szkołę ;)
sylwiad

Napisano: 26 cze 2015, 12:56

ja przyznaję do 18 roku życia, a potem składają o przedłużenie + oświadczenie lub zaśwaidczenie ze szkoły
Marcine

Napisano: 26 cze 2015, 13:00

poza tym w systemie jest opcja dziecko przed uk. 18 r.ż. posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki więc nie ma co się bawić w przedłużenia
kartakarta

Napisano: 26 cze 2015, 13:02

jest taka możliwość w systemie to fakt...ale w ustawie tego nigdzie nie ma. Więc zgodnie z ustawą powinniśmy przyznać kartę do 18 roku życia, a potem przedłużyć.
Marcine

Napisano: 29 cze 2015, 10:18

Nie, po co dodatkowa robota? przyznajemy do daty na zaświadczeniu i wybieramy opcję: przed ukończeniem 18 r.ż. posiadające zaświadczenie.....
grela

Napisano: 29 cze 2015, 10:49

grela pisze:Nie, po co dodatkowa robota? przyznajemy do daty na zaświadczeniu i wybieramy opcję: przed ukończeniem 18 r.ż. posiadające zaświadczenie.....
Po to dodatkowa,z to o czym piszesz jest niezgodne z ustawą i jest to nadinterpretacja ministerstwa
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2015, 11:38

Art 11 ust 1 pkt 2 mówi jasno do jakiego okresu przyznaje sie karte dziecku przed ukończeniem 18 roku życia...... potem jak bedzie miał życzenie kontynuować naukę to niech przyjdzie z zaświadczeniem.... poza tym dokąd nie ma 18 roku życia nie wymagamy ZAŚWIADCZENIA ze szkoły wiec skąd mamy wiedzieć że planuje nauke poza 18 rokiem życia? poza tym program do obsługi Kart jest niedopasowany do przepisów ustawy... w ustawie nigdzie nie ma mowy o tym że można dac ważność karty dłużej pod warunkiem że jest takie zaświadczenie... niektóre opcje tylko mylą w głowie.... poza tym nigdzie w ustawie nie mam mowy o PRZEDŁUŻANIU ważności karty tylko o WYDANIU NOWEJ KARTY. wybaczcie ale nie znalazłem w ustawie nic co mówiło by o WYDANIU PRZEDŁUŻENIA KARTY wiec skąd ta opcja w programie.... samo nazewnictwo funkcji w tym programie powinno nam dać do myślenia jacy znawcy ustawy nad tym pracowali.:)
A jesli ktoś... np Ty grela pokażesz mi w ustawie przepis pozwalający wydać ważność karty dla dziecka przed 18 rokiem życia na okres dłuższy niż do ukończenia 18 roku życia po okazaniu zaświadczenia ze szkoły to chylę czoło...
opcja dziecko przed ukończeniem 18 r.ż. posiadające zaświadczenie..... jest zupełnie niepotrzebna i niezgodna z ustawą. jak powstanie zespół do kontrolowania Kart to bedzie właśnie na takich czychał....
junior

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x