Oświadczenie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 cze 2015, 10:16

Witam!
Przy przyjmowaniu wnioski dajecie do podpisania oświadczenie dotyczące władzy rodzicielskiej? i w ogóle jakie dokumenty gromadzicie w aktach?
aneta6
Praktykant
Od: 18 sie 2014, 11:00
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2015, 11:23

art.10 ust.4 ustawy o KDR
Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się oryginały lub odpisy dokumentów potwierdzających prawo
do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica – dokument potwierdzający tożsamość oraz oświadczenie, że rodzic nie jest pozbawiony władzy
rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
w stosunku do co najmniej trojga dzieci;
2) w przypadku małżonka rodzica – dokument potwierdzający tożsamość oraz akt małżeństwa;
3) w przypadku dzieci w wieku do ukończenia 18. roku życia – akt urodzenia lub dokument potwierdzający tożsamość;
4) w przypadku dzieci w wieku powyżej 18. roku życia – dokument potwierdzający tożsamość oraz oświadczenie
o planowanym terminie ukończenia nauki w danej placówce;
5) w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności
w wieku powyżej 18. roku życia – dokument potwierdzający tożsamość oraz orzeczenie o umiarkowanym albo
znacznym stopniu niepełnosprawności;
6) w przypadku dzieci umieszczonych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka – postanowienie
o umieszczeniu w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka;
7) w przypadku osób przebywających w dotychczasowej rodzinie zastępczej albo w rodzinnym domu dziecka,
o których mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej –
oświadczenie o pozostawaniu w dotychczasowej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka.

zależy jaka jest sytuacja w rodzinie

u mnie wniosek podstawowy zawiera następujące oświadczenia (gotowe druki które zostały opracowane)

oświadczenie wnioskodawcy - zgoda na gromadzenie i przetwarzanie danych osobowych (mam gotowe druki, tylko podpisują, nie trzeba tego ale ja daje, bo nie zaszkodzi)

oświadczenie o posiadaniu pełnej władzy rodzicielskiej x2 (jedno podpisuje matka, drugie ojciec, jeżeli jest jeden rodzic to wiadomo że jeden taki egzemplarz) = art.10 ust.4 pkt1 w związku z art.4 ust.3 ustawy o KDR

oświadczenie że wnioskodawca posiada na własnym utrzymaniu dzieci które wypisuje = art.4 ust 1 mówi o tym kto ma prawo do karty, m.in mowa o utrzymaniu conajmniej trojga dzieci, dlatego też to oświadczają

oświadczenia pod odpowiedzialnością karną oczywiście

no i później inne oświadczenia które mam przygotowane bo każdy wniosek rozpatruje się indywidualnie
np. oświadczenie pełnoletniego członka rodziny wielodzietnej o planowanym zakończeniu szkoły/uczelni - jeżeli nie dostarczy zaświadczenia, bo ma prawo do złożenia takiego oświadczenia zgodnie z art.10 ust. 4 pkt. 4
np. oświadczenie o pozostawianiu w dotychczasowej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka - dla osób które po osiągnięciu pełnoletności nadal chcą przebywać w rodzinie zastępczej - art.10 ust. 4 pkt. 7
np. oświadczenie o braku możliwości zwrotu karty - w przypadku kiedy ktoś zgubił kartę lub została skradziona, a chce wnieść o duplikat karty - art.17 ust. 2
kartakarta

Napisano: 26 cze 2015, 11:25

gromadzę w aktach kserokopię dokumentów tożsamości, kserokopię aktów urodzenia, kserokopię aktu małżeństwa jeśli jest małżonek rodzica, kserokopie odpisu wyroku sądowego jeśli jest rodzina zastępcza, zaświadczenia z uczelni,
kartakarta

Napisano: 26 cze 2015, 11:47

ja robie dokładnie jak poprzedniczka, wniosek plus ksera dowodów osobistych, aktów urodzenia, akt małżeństwa, zaświadczenia ze szkół i już. ewentualnie jak jest potrzeba to daje oświadczenia dot. nauki.
sylwiad

Napisano: 26 cze 2015, 12:53

Ja tak jak poprzednicy +oświadczenia dot. szkoły. nic więcej.
beato

Napisano: 01 lip 2015, 11:52

A ja biorę tylko wniosek a dowód i akty tylko do wglądu :)
filip13

Napisano: 02 lip 2015, 8:57

ja nie biore kser dowodow, aktow urodzenia..

urzad ma przeciez rejestr PESEL mieszkanców to te dane sa mu znane z urzedu..
1986

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x