do mądrych głów-zus - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 28 wrz 2016, 20:00

I jest problem pytając, pisząc do instytucji finalnie decyzja podjeta w sumie przez przełożonego, a także niestety nikt nie potrafił odpowiedziec , doradzić czy odprowadzac lub nie- chodzi o składki społeczne przy śp dla osoby wyłaczonej z krus po 25 latach i przyznaniu po tym okresie od nas śp na dziecko.Oczywiscie w Krus też nic nikt, po czym na wniosek strony przynano śp i na jej wniosek tez tylko zdrowotne, no i życzliwie z krus po trzech miesiacach zawezwli osobe które ma przyznane sp /oświecone /że należaloby aby ośrodek odprowadzał jednak za ta osobe dalsze składki do zus. Pan oczywiście w terminie sie nie odwoływał od decyzji było ok a teraz wymusza ,że chce być ubezpieczony przy pobieraniu śp społecznie w zus i co można teraz zrobić, zus i księgowa nas udusi jeżeli bedzie korekta pare miesiecy wstecz, czy można coś zrobic np od przyszłego miesiaca nie mam pojęcia, mówiłam proponowałam, ale nikt z góry mnie nie słuchał.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2016, 21:02

w sytuacji kiedy osoba w KRUS ma 25 lat należy opłacać składki do ZUS
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 17:46

przekazywałam taką wiądomość, niestety wyszło inaczej, czy można teraz zmienicdecyzje i od października zacząć opłacać do zus ,przełozony zajmuje takie stanowisko dziwi mnie jeno ,że raz kaze wydac taka decyzje a raz ja zmieniac, chyba oszaleje...
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 19:06

wydaje mi się że ta informacja niekoniecznie musi się pojawić w decyzji możesz poinformować osobę odrębnym pismem że podejmujecie opłacanie składki
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 20:30

co do dec, też bym nie wydawał, my nie przyznajemy składek tylko opłacamy. Miałem podobny przypadek i dzwoniłem do zus na inf tam twierdzili aby nie płacić
marcelino

Napisano: 29 wrz 2016, 21:03

mimo wszystko opłacamy :)
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 30 wrz 2016, 8:47

No własnie i jak ja też dzwoniłam pisałm o ministerstwo sie obiła ale nic nie odpisali na szkoleniu mówił ze tak ale ludzie z sali ,że nie , kierownik podjął decyzje ,że nie i teraz co jak facet chce bo gdzieś sie dowiedział ze może druga emeryture wypracować Błagam podpowiedzcie
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 30 wrz 2016, 11:34

temat był poruszany całkiem niedawno tutaj na formom

zgodnie z obowiązującymi przepisami opłacamy w opisanej przez Ciebie sytuacji :

"Art. 6 ust 2a Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne albo specjalny zasiłek opiekuńczy wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440).

2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów."
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2016, 7:28

I jest klapa :( U mnie góra skupiła sie na tych juz 25 latach wypracowanych i uzyskanych dlatego nie chciała puścić, cholera co mam dalej robić, mogę puścić składki od października?????Wiedźmo błagam podpowiedz plissss
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2016, 14:01

składka powinna być opłacana za osobę od momentu przyznania jej świadczenia jeśli nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x