z ustawy to wynika,ze ustalasz prawo od tego dnia miesiaca od ktorego przysluguje dane swiadczenie w miesiacu zlozenia wniosku jesli do 4.01 nie jestes wlasciwa w sprawie to nie mozesz ustalic prawa do niczego w tym okresie.. to ze zasilek rodzinny jest niepodzielny to zupelnie inna bajka...jelsi okaze sie ze zachodzi koordynacja to co z tego ? jesli ustalisz,ze zasilek rodzinny przysluguje od 5.01 i wyplacisz za styczen a potem sie okaze ze koordynacja zachodzi do 4.01 to po pierwsze nie znaczy jeszcze,ze do 4.01 marszalek przyzna prawo do zasilku rodzinnego, a po drugie nawet jakby tak sie zlozylo i w trakcie koordynacji przyslugiwalby zasilek rodzinny na podsatwie decyzji marszalka za styczen to zaliczysz wyplate styczniowa na to i tyle
ja w ogole to nie rozumiem czemu ROPS odeslal ci wniosek przed ustaleniem okresu koordynacji..moim zdaniem to najpierw oni powinni rozstrzygfnac kiedy zachodzi koordynacja - przyznac lub odmowic w tym czasie swiadczen i dopiero wtedy odeslac wniosek tobie do rozpatrzenia w okresie kiedy koordynacji nie ma...a tak to nie wiem - jeszcze za chwile sie okaze,ze do 4.01 tez moze nie zachodzi
Bo to skomplikowana sprawa i jeszcze bardziej skomplikowana babka, więc poszli jej na rękę i dla świętego spokoju napisali że od tego piątego stycznia nie zachodzi a za wcześniejsze miesiące nadal ustalają.
hehe to moze teraz zawies postepowanie do czasu wyjasnienia czy do 4.01 tez jestes wlasciwa czy nie jestes w sprawie:D a tak poza tym to dobrze sprawdzilas czy od stycznia na pewno kwalifikuja sie do swiadczen u ciebie? nikt tam zadnego nowego zatrudnienia nie podjal?
wielokrotnie w takich sytuacjach musiałam zmieniać swoje dec. bo ROPS po kilku miesiącach odkrywał coś nowego i zmieniał okresy koordynacji. Dlatego zawsze czekam aż marszałek wyda decyzję, wtedy zabieram się za to ja. A w tej syt. przyznałabym od 5 I, jak uchylasz wg okresów koordynacji to też czasem miesiące dzielisz prawda? To i przyznać należy za okres w którym jesteś organem właściwym.