do ops, które w razie przeprowadzki żądają kopii dokumentów

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
użytkownik niezal

do ops, które w razie przeprowadzki żądają kopii dokumentów

Post autor: użytkownik niezal »

Mam pytanie do ośrodków, które żądają kopii całej dokumentacji od ośrodków, które dotychczas wypłacały świadczenia a została wydana decyzja uchylająca - dot. wniosku strony o uchylenie z powodu zmiany miejsca zamieszkania.

podajcie na podstawie jakiego artykułu mam to żądać od poprzedniego ośrodka, który wydał decyzję uchylającą?
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: do ops, które w razie przeprowadzki żądają kopii dokumen

Post autor: voodoo »

Nie ma takiej podstawy prawnej jako tako. Nie wiem czy też przez wniosek o udostępnienie danych dany OPS się zgodzi.

Ja bym się nie zgodził osobiście, jedynie gdzie OPS przekazuje do drugiego OPS dokumenty to przesłanie wniosku zgodnie z właściwością danego urzędu i zamieszkaniem osoby.
Awatar użytkownika
sweet.lemon
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: sweet.lemon »

ja bym żadnej kopii nie robiła.... na jakiej podstawie... i po co...?
użytkownik niezal

Post autor: użytkownik niezal »

Rozumiem przesyłanie wniosków jeszcze nie rozpatrzonych wg właściwości, ale nie wniosków,gdzie tamten ośrodek wydał decyzję uchylającą, bo strona na podstawie art. 155KPA wniosła o uchylenie decyzji.

Każą mi pisać po kopie całej dokumentacji:-(
gasiak

Post autor: gasiak »

ja nie pisze o żadne dokumenty i ich nie żądam
ale inne gminy każą sobie przesyłać
tzn mówią osobom żebyśmy przesłali jak przychodzą pytać
to im mówię, że dostaną decyzję uchylające i z tą decyzją niech idą do urzędu
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

Tak jak na początku pewne OPS żądały jakiś dziwnych zaświadczeń że ktoś nie pobiera gdzieś świadczenia tak tu też zrugałbym taką osobę.

Dzwonisz i mówisz- proszę o podstawę prawną dot. przesłania dokumentów.
Gość

Post autor: Gość »

zamiast bawić się w pisanie jakiś bzdur do ośrodków, zastanawiać się nad podstawą prawną, czekać na kopie wniosków i reszty dokumentów itp. itd. , zdecydowanie szybciej byłoby jakby klient złożył nowy wniosek w gminie w której aktualnie mieszka i wsio....
gasiak

Post autor: gasiak »

ostatnio też z urzędu dzwoniła kobitka czy ktoś tam pobiera, a ja że od października zeszłego roku nie pobiera bo się wyprowadziła poszła do innej gminy, a ona że wystąpi z wnioskiem albo nie, wyśle kobitę po zaświadczenia do mojej i tamtej gminy będzie szybciej
a ja że może pani sprawdzić w cbb i jak to pani nie wystarcza to może pani z wnioskiem wystąpić, zrobić notatki służbowe z rozmowy, po co gnać kobiete tyle km przecież skoro składa wniosek to znaczy, że mieszka u was
a ona na mnie, że to ona prowadzi postępowanie itp
nie wnikałam, nie wtrącam się ... ale nie którzy przeginają ....
ale na pewno nie będę przekazywać dokumentów ...
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

Bo najgorsze są stare, niereformowalne baby.
carina

Post autor: carina »

voodoo pisze:Bo najgorsze są stare, niereformowalne baby.
nie obrażaj starych bab i nie wiem jaki jest przedział wiekowy tych starych bab ale sądząc po Twoim wpisie to na pewno byś mnie zaliczył do tych starych bab tylko że ja pracując od początku w świadczeniach rodzinnych nigdy żadnemu Ośrodkowi nie przekazałam swoich dokumentów pomimo ze dzwonili zwracali się na piśmie
ODPOWIEDZ