Do Pana Tomka z Sygnity :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lut 2016, 11:36

witam,
mam taki problem
Pani miała przyznane świadczenia rodzinne w trzech okresach zasiłkowych, potem okazało się że jest koordynacja i 3 decyzje z RCPS o zwrocie, Pani ma spłaty w formie potrącenia z bieżących świadczeń, kwota wypłaty 371,00 zł i RCPS przysyła mi od listopada 2015r. rozbicie jak mam zaliczyć tą kwotę ( czyli jaka decyzja, ile odsetki ile kwota główna), wprowadziłam te decyzje w programie, ale program sam rozbija sobie na jaka decyzje, ile na odsetki, ile na kwotę główną, problem jest teraz taki ze w lutym 2016r. będzie już tylko część do potrącenia a reszta do wypłaty Pani
jak to zrobić dobrze w programie ????????
+ewa

Napisano: 10 lut 2016, 12:01

jest Pan ? :)
+ewa

Napisano: 10 lut 2016, 13:23

??????????
+ewa

Napisano: 10 lut 2016, 15:05

czy pomoże Pan coś ?
+ewa

Napisano: 10 lut 2016, 15:57

nikt mi nie pomoze ???????????????????
nie mieliście tak ?????????
+ewa

Napisano: 10 lut 2016, 16:33

Otrzymałem takie wyjaśnienie:

"
Jeżeli ROPS przysłał jedną decyzję o zwrocie, i chce Pani dokładnie tak wprowadzić, to można zrobić decyzję zewnętrzną ZZ i wprowadzić odpowiednie świadczenia wraz z datami wypłat lub zrobić 3 decyzje żądające zwrotu - do każdej decyzji przyznającej wprowadzić osobną decyzję ZZ.
System automatycznie przeliczy do nich odsetki w obu przypadkach po wybraniu opcji przelicz odsetki na zakładce należności.

Bardziej prawidłowym rozwiązaniem będzie jednak wprowadzenie do systemu 3 decyzji, gdyż decyzje zewnętrzne ZZ i zwykłe są inaczej liczone w sprawozdaniach.

W zależności teraz od tego, czy osoba ma spłacać wszystkie 3 decyzje naraz, czy też po kolei, można zrobić harmonogram rat na każdej decyzji żądającej zwrotu i wpisać kwoty rat, które mają być potrącone. Ponieważ odsetki są w każdym dniu inne, należałoby przeliczyć ręcznie na boku kwoty odsetek, które w takim przypadku będą potrącone
"

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 15 lut 2016, 13:48

SYGNITY pisze:Otrzymałem takie wyjaśnienie:

"
Jeżeli ROPS przysłał jedną decyzję o zwrocie, i chce Pani dokładnie tak wprowadzić, to można zrobić decyzję zewnętrzną ZZ i wprowadzić odpowiednie świadczenia wraz z datami wypłat lub zrobić 3 decyzje żądające zwrotu - do każdej decyzji przyznającej wprowadzić osobną decyzję ZZ.
System automatycznie przeliczy do nich odsetki w obu przypadkach po wybraniu opcji przelicz odsetki na zakładce należności.

Bardziej prawidłowym rozwiązaniem będzie jednak wprowadzenie do systemu 3 decyzji, gdyż decyzje zewnętrzne ZZ i zwykłe są inaczej liczone w sprawozdaniach.

W zależności teraz od tego, czy osoba ma spłacać wszystkie 3 decyzje naraz, czy też po kolei, można zrobić harmonogram rat na każdej decyzji żądającej zwrotu i wpisać kwoty rat, które mają być potrącone. Ponieważ odsetki są w każdym dniu inne, należałoby przeliczyć ręcznie na boku kwoty odsetek, które w takim przypadku będą potrącone
"

pozdrawiam

Panie Tomku,
niestety nie moge ręcznie wpisać kwoty odsetek, jak to zrobic ???
+ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x