Witaj Piotrze, rozumiem teraz że się plan wypłat wygasi, ale czy wtedy pojawia się decyzja uchylająca czy tylko decyzja przyznająca na 2 i 3 dziecko? Co do zasady to w przypadku przekroczenia na to 1 dziecko, powinno się uchylić pierwsza decyzję w części dot. na 1 dziecko a nie znowu przyznawać świadczenia na 2 i 3 dziecko?Piotr12345 pisze:FIFI
Jeżeli wprowadzisz wniosek o zmianę i zakwalifikujesz, wyjdzie przekroczony dochód itd to w momencie jak zatwierdzisz decyzje świadczenie z pierwszej decyzji przestaje obowiązywać. Jak wejdziesz sobie na plany wypłat to w nowej bedziesz miec aktualne plany (uwzgledniajace np przekroczenie kryterium i wtedy jest tylko przyznane na drugie, trzecie itd) a w starej decyzji plany zostaną wygaszone. System sobie z tym wszystkim poradzi.
Do Pana Tomka z Sygnity
Re: Do Pana Tomka z Sygnity
FIFI
Masz zaświadczenie z nowym dochodem, będzie przekroczenie. Wybierasz nowy wniosek- wniosek o zmianę.
Wybierasz w polu PESEL osobę, wnioskodawcę, pierwotnego wniosku (niebieską strzałką obok)
Automatycznie ładuje Ci się poprzedni wniosek i pyta Cie czy skopiować dochody, wybierasz tak.
Zmieniasz teraz to co trzeba, w naszym wypadku dodajesz dochód do kogoś i dajesz kwalifikuj
Poprawnie będzie jeżeli wyskoczy, że przekroczone kryterium (bo liczyłaś i wiesz, że tak będzie)
Wchodzisz w decyzje do opracowania, tworzysz decyzje, zatwierdzasz
We wszystkich decyzjach drukujesz decyzje zmieniającą. Wejdź w plan wypłat. Załóżmy, że ta rodzina składa się z mamy, taty i 3 dzieci. Pierwotnie było świadczenie na 3. Teraz w planie wypłat będziesz mieć na 2 i 3 dziecko.
Wejdź w plan wypłat pierwotnej decyzji - masz wszystkie plany wygaszone.
Czyli płacisz tylko na 2 i 3 dziecko. System wszystko zrobił za Ciebie, nic w planie wypłat robić nie trzeba.
Masz zaświadczenie z nowym dochodem, będzie przekroczenie. Wybierasz nowy wniosek- wniosek o zmianę.
Wybierasz w polu PESEL osobę, wnioskodawcę, pierwotnego wniosku (niebieską strzałką obok)
Automatycznie ładuje Ci się poprzedni wniosek i pyta Cie czy skopiować dochody, wybierasz tak.
Zmieniasz teraz to co trzeba, w naszym wypadku dodajesz dochód do kogoś i dajesz kwalifikuj
Poprawnie będzie jeżeli wyskoczy, że przekroczone kryterium (bo liczyłaś i wiesz, że tak będzie)
Wchodzisz w decyzje do opracowania, tworzysz decyzje, zatwierdzasz
We wszystkich decyzjach drukujesz decyzje zmieniającą. Wejdź w plan wypłat. Załóżmy, że ta rodzina składa się z mamy, taty i 3 dzieci. Pierwotnie było świadczenie na 3. Teraz w planie wypłat będziesz mieć na 2 i 3 dziecko.
Wejdź w plan wypłat pierwotnej decyzji - masz wszystkie plany wygaszone.
Czyli płacisz tylko na 2 i 3 dziecko. System wszystko zrobił za Ciebie, nic w planie wypłat robić nie trzeba.
Dzięki wielkie za pomoc, zaraz sprawdze bo mam taką 1 rodzinę, a to teraz mam jeszcze jeden mętlik :
- jak masz 1 dziecko w rodzinie to aż się prosi uchylenie a nie decyzja zmieniająca a skoro odsyła do szablonów zmieniających to jak robić tam uchyklenie?;
- jak masz 2-3 dzieci w rodzinie to ja zawsze robiłam tak że decyzję uchylajaca w części u nas każdy tak robił i teraz co jest poprawne zmieniająca czy uchylająca? szkoda że nie ma możliwości wyboru tej kategorii szablonów czy zmieniać czy uchylać..
- jak masz 1 dziecko w rodzinie to aż się prosi uchylenie a nie decyzja zmieniająca a skoro odsyła do szablonów zmieniających to jak robić tam uchyklenie?;
- jak masz 2-3 dzieci w rodzinie to ja zawsze robiłam tak że decyzję uchylajaca w części u nas każdy tak robił i teraz co jest poprawne zmieniająca czy uchylająca? szkoda że nie ma możliwości wyboru tej kategorii szablonów czy zmieniać czy uchylać..
Nie wiem kompletnie gdzie teraz dodać dochód uzyskany robiąc nowy wniosek o zmianę.....gdzie mam wpisać dochód z sierpnia z zasiłku dla bezrobotnych???
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
Uprzejmie odsylam do mojego opisu zmian gdzie dokladnie to opisalem.inga1 pisze:Nie wiem kompletnie gdzie teraz dodać dochód uzyskany robiąc nowy wniosek o zmianę.....gdzie mam wpisać dochód z sierpnia z zasiłku dla bezrobotnych???
Piotr12345 dziękuję za pomoc w odpowiedzi dzis jestem poza fabryką.
Tomek
a co w sytuacji kiedy widzę, że dochód uzyskany nie przekroczy kryterium dochodowego, albo jeżeli widzę, że usunięcie osoby ze składu rodziny nie spowoduje żadnej zmiany??? nic nie wprowadzam??
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
Ja proponuję wprowadzić aby mieć kompletne informacje w programie tylko zakończyć wtedy taki wniosek bez kwalifikacji.Gość pisze:a co w sytuacji kiedy widzę, że dochód uzyskany nie przekroczy kryterium dochodowego, albo jeżeli widzę, że usunięcie osoby ze składu rodziny nie spowoduje żadnej zmiany??? nic nie wprowadzam??
Tomek
SYGNITY pisze:Uprzejmie odsylam do mojego opisu zmian gdzie dokladnie to opisalem.inga1 pisze:Nie wiem kompletnie gdzie teraz dodać dochód uzyskany robiąc nowy wniosek o zmianę.....gdzie mam wpisać dochód z sierpnia z zasiłku dla bezrobotnych???
Piotr12345 dziękuję za pomoc w odpowiedzi dzis jestem poza fabryką.
dokładnie tak robiłam. Tylko teraz mam pytanie - uzysk to zasiłek dla bezrobotnych, wybrałam taki rodzaj dochodu i teraz jaki mam zaznaczyć okres uzyskania dochodu?? bo przecież mnie interesuje tylko za miesiąc sierpień więc wskazuję od sierpnia do sierpnia???
Inga. Od kiedy jest ten zasiłek? jeżeli przykładowo masz zasiłek przyznany od lipca do lipca następnego roku to bierzesz wysokość za sierpień tego zasiłku wpisujesz kwotę i zaznaczasz od sierpnia do grudnia. Zaznaczasz, że kwota miesięczna uzysku i tyle. Sprawdź sobie czy na wydruku łapie poprawnie miesiąc od kiedy doliczasz uzysk ( w naszym przykładzie będzie to wrzesień - od września ma być doliczona wysokość zasiłku)
Oprócz Do Pana Tomka z Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Placówka opiekuńczo- wychowawcza
zagranica
Uzyskanie i utrata
Wniosek do ROPS
DZIAŁA EMPATIA?
zlecenie płatne po wykonaniu
jaki artykul na odmowę wydania dokumentu
500+ a alimenty
Dwukrotnie złożony wniosek na to samo dziecko.. P
Uchylenie decyzji
decyzja - dwa postępowania????
dochód uzyskany i utracony
Dochody nieopodatkowane-uzyskiwane poza granicami RP
uzysk
niepełnosprawność art 18 ust 3
koordynacja- zawieszenie, uchylenie czy wstrzymanie?