do setlaka - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 20 cze 2016, 19:49

michał setlak - czy ty wiesz śmieciu, że już wkrótce umrzesz, tak, tak umrzesz, śmiercią naturalną, przecież masz raka, tak życzysz innym śmierci a sam już niedługo sam tego doświadczysz, to będą twoje ostatnie urodziny

Napisano: 21 cze 2016, 8:12

żal mi cię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 20:20

mnie żałujesz a setlaka, który życzy śmierci innej osobie i to świadomie i celowo to już nie żałujesz, to w takim przypadku kim ty jesteś, drugim setlakiem, skoro tak to jesteś żałosną kreaturą człowieka i już cie nie żałuję

Napisano: 22 cze 2016, 8:01

Kant:
„Kategoryczny imperatyw jest więc tylko jeden i brzmi następująco: postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem”- wszyscy ludzie ponieważ są istotami myślącymi powinni przyjąć zasady, „złota reguła”- postępuj tak wobec innych jakbyś chciał żeby inni postępowali w stosunku do ciebie. Jest to prawo przestrzegane przez każdą wspólnotę. Prawo to nie wyklucza pewnych sytuacji gdzie np: kultura jest okrutna".

a teraz się zastanów czy postępujesz względem tej osoby tak jakbyś chciał by postępowali względem ciebie.
Zarzucasz komuś coś a sam nie postępujesz lepiej.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 12:30

pozostaje pytaniem otwartym, czy ktoś, kto porywa się na takie słowa wobec drugiego człowieka,( jak żyję, nie słyszałam, nie czytałam)- jak to uczynił autor ***>>, jest w stanie rozważyć przesłanie myśli filozoficznych Kanta? Proszę mi wierzyć, żaden profesor logiki, a już na pewno nie Kant- podejmujący się krytyki czystego rozumu, nie mierzył w tak skrajną jego postać, czyli brak zupełny.
Anioł

Napisano: 22 cze 2016, 13:06

sugerujesz że jestem naiwny :oops:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 13:21

Toż to szczyt bezczelności ze strony elemra wzywać, żeby wobec śmiecia, który innym życzy śmierci zachowywać jakieś normy. Jest też takie proste chłopskie powiedzenie "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie". Jeśli chcesz aby ktoś wobec ciebie zachowywał się przyzwoicie to sam bądź przyzwoity. W Polsce niestety jest dość duża grupa osób która uważa, że ma prawo innych obrażać ale ich obrażać nie wolno. Na szczęście dzisiaj mogą oni tylko wylewać swoje żale i maszerować w pochodach 1-majowych, tfu - oczywiście w pochodach 1-kodowych. Biedacy nie przewidzieli, że i oni kiedyś będą mogli znaleźć się "pod wozem".
proto

Napisano: 22 cze 2016, 13:36

"Jeśli chcesz aby ktoś wobec ciebie zachowywał się przyzwoicie to sam bądź przyzwoity."
no właśnie, to że ktoś nie jest wobec ciebie przyzwoity nie oznacza, że ty masz być względem niego nieprzyzwoity. Jeżeli tak robisz, nie ma żadnych różnic między wami.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 14:05

czy naiwny ?...hmm, jak by to powiedzieć, żeby nie odpowiedzieć wprost;)
Inteligentny, wartościowy i ambitny - to widać. Cel jaki podjąłeś jest szlachetny i nade wszystko słuszny - ale przypadek onego autora...o przyjacielu ! beznadziejnie trudny.
Wyobraź sobie wspinaczkę na K2...która nie ma końca. Nawet Kant by odradzał ten pomysł.;).
Nie mniej, sądzę jednak, że sam Emanuel,jak i jego uczeń Krzysztof Celestyn Mrongowiusz, byliby z Ciebie dumni;).
Anioł

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x