do Starych wyjadaczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 16 gru 2015, 12:00

sorry za te "starych" w tytule ale wiecie o co mi chodzi ;)

Jak zinterpretujecie zapis art. 17c ust. 9 pkt. 3
świadczenie rodzicielskie nie przysługuje jeżeli: jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w art. 1 pkt. 2 lub 3 , nie sprawuje lub zaprzestali sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki.

Czy tłumaczyć to sobie w ten sam sposób jak zatrudnienie w przypadku przebywania na urlopie wychowawczym? Że i owszem może podjąć pracę ale taką która nie koliduje z osobista opieka?
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 gru 2015, 12:05

No ja właśnie tak to rozumiem.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 12:13

no ja też :D Ale uśmiałam się wczoraj z koleznaki z gminy obok, która twierdzi, że zapis ten oznacza, że jezeli jeżeli jest 2 rodziców, oboje nie pracują to da im 1000 ale jeżeli np. ojciec podejmie pracę i zaprzestanie opiekować sie dzieckiem to uchyli decyzję. :lol:
Przyznam, że włosy mi dęba stanęły, skąd taka interpretacja. Od rana nad tym myślę i zaczęłam watpić w moje zdolności rozumienia tekstu czytanego :roll:
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 gru 2015, 12:21

Gdzieś na forum wcześniej pojawiły się takie interpretacje tego przepisu.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 12:26

Sipera pisze:sorry za te "starych" w tytule ale wiecie o co mi chodzi ;)

Jak zinterpretujecie zapis art. 17c ust. 9 pkt. 3
świadczenie rodzicielskie nie przysługuje jeżeli: jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w art. 1 pkt. 2 lub 3 , nie sprawuje lub zaprzestali sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki.

Czy tłumaczyć to sobie w ten sam sposób jak zatrudnienie w przypadku przebywania na urlopie wychowawczym? Że i owszem może podjąć pracę ale taką która nie koliduje z osobista opieka?
byłam wczoraj na szkoleniu, dobrze myslisz ,babeczka kazała odsyłac ludzi do sko w razie watpliwosci...
marta844

Napisano: 16 gru 2015, 12:41

byłam wczoraj na szkoleniu, dobrze myslisz ,babeczka kazała odsyłac ludzi do sko w razie watpliwosci...[/quote]

Czyli jak interpretowali ten przepis.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 12:57

Sipera pisze:no ja też :D Ale uśmiałam się wczoraj z koleznaki z gminy obok, która twierdzi, że zapis ten oznacza, że jezeli jeżeli jest 2 rodziców, oboje nie pracują to da im 1000 ale jeżeli np. ojciec podejmie pracę i zaprzestanie opiekować sie dzieckiem to uchyli decyzję. :lol:
Przyznam, że włosy mi dęba stanęły, skąd taka interpretacja. Od rana nad tym myślę i zaczęłam watpić w moje zdolności rozumienia tekstu czytanego :roll:
ale zaraz moze kolezance chodzilo ze jesli ojciec dziecka jest uprawniony do swiadczenai rodzicielskiego i podejmie prace to jemu sie uchyli prawo ?
mokka23

Napisano: 16 gru 2015, 13:04

jak dla mnie to chodzi w tym przepisie o sytuację kiedy osoba uprawniona do świadczenia rodzicielskiego (matka ,ojciec , opiekun faktyczny, rodzina zastepcza ) nie sprawuje opieki nad dzieckiem z różnych powodów w tym z powodu podjęcia zatrudnienia---- uchylimy prawo do świadczenia rodzicielskiego.
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 13:10

No właśnie ja tez tak to interpretuje ale inny jak pisała Sipera myślą inaczej że jak matka i ojciec nie pracuje a matka bierze S.rodz a ojciec podejmuje pracę to matce zabiorą rodzicielski . Bez sensu to by było.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 13:29

ten przepis m.in. będziemy stosowac aby uchylić matce prawo do rodzicielskiego w sytuacji kiedy wykorzysta swój okres uprawnień ( min.14 tyg.)i pójdzie do pracy....
matce uchylimy
ojciec złozy wniosek i nabędzie prawo do św. rodzicielskiego
~o~

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x