Zaś. pielęgnacyjny i brak koordynacji. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 gru 2015, 13:56

Witam, sprawa przedstawia się następująco:
Pani X pobiera zasiłek rodzinny na dzieci, Pan X pobiera zasiłek pielęgnacyjny sam na siebie na czas nieokreślony. Pan X podjął legalną pracę w Niemczech od 1.03.2012r. Wysłałam zapytanie o koordynację co do rodzinnego i pielęgnacyjnego. Odpowiedziano, iż w przypadku rodzinnego zachodzi koordynacja, natomiast co do pielęgnacyjnego nie i przekazano wg kompetencji. Moje pytanie brzmi czy Panu X mam wypłacać nadal zasiłek pielęgnacyjny wiedząc, że pracuje za granicą i nie zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej?
Feliks

Napisano: 16 gru 2015, 15:11

ZP nalezało uchylić od razu jak dowiedziałaś się, że człowiek nie mieszka w PL....
w koordynacji chodzi o sytuację, gdy czlonek rodziny osoby pobierającej świadczenia wyjedzie poza granice RP, a nie osoba pobierająca. Dla tej drugiej jest art. 1.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 gru 2015, 15:45

Dzięki Tom, wszystko zrobiłam tak, jak mówisz, Pani X dostała decyzje Marszałka i co do tego nie mam pytań. Natomiast co do pielęgnacyjnego dla Pana X już mam.
Gdy ROPS przekazał nam wniosek zgodnie z kompetencją to my odmówiliśmy mu prawa do zasiłku pielęgnacyjnego zgodnie z art. 1. Żona Pana X działając w jego imieniu odwołała się od naszej decyzji. SKO utrzymało ją w mocy. Na to Pani X odwołała się do Sądu i tutaj Sąd zarzucił nam naruszenie przepisów, gdyż " Pan X zameldowany jest w naszym mieście, a pracę wykonuje w Niemczech, nie nosi się z zamiarem stałego zamieszkiwania na terytorium Niemiec". I co ja mam teraz zrobić? Przecież wszyscy wyjeżdżający za granicę nie noszą się z zamiarem stałego zamieszkiwania. Czyli co mam Panu X wypłacać bezterminowo? :o
Feliks

Napisano: 16 gru 2015, 16:27

podrzuć sygnaturkę z sądu, poczytamy, pomyslimy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x