do Starych wyjadaczy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 16 gru 2015, 14:11

Mi się wydaje , ze w sytuacji kiedy matka ma św.rodz. i podejmie pracę , która koliduje ze sprawowaniem opieki analogicznie jak przy dod. z tytułu urlopu wych.
~o~ pisze:ten przepis m.in. będziemy stosowac aby uchylić matce prawo do rodzicielskiego w sytuacji kiedy wykorzysta swój okres uprawnień ( min.14 tyg.)i pójdzie do pracy....
matce uchylimy
ojciec złozy wniosek i nabędzie prawo do św. rodzicielskiego
a tutaj zastosujemy przepsi art.17c ust.2 pkt.1
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 14:32

niby tak, a jednak przepis brzmi, ze swiadczenie nie przysluguje, jezeli JEDEN z rodzicow dziecka(...) nie sprawuje lub zaprzestal sprawowania opieki nad dzieckiem...no to jak tak czytac co napisano:D to gdy jest dwoch rodzicow i jeden pzrestal opiekowac sie dzieckiem , to swiadczenie rodzicielskie nie przysluguje zadnemu:) wiem ze to bez sensu, ale tak wlasnie to brzmi:) moze i chcieli napisac cos innego tylko znow im nie wyszlo, a moze jednak chcieli wlasnie tak napisac?:) ja tam nie wiem - nie porywam sie poki co na interpretacje tego, ale jeden to przeciez niekoniecznie wlasnie ten uprawniony do rodzicielskiego...gdyby napisali za swiadczenie nie przysluguje jezeli uprawniony do swiadczenia rodzic nie sprawuje lub zaprzestal sprawowania, to byloby jasne, a tak... :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 14:52

Tak jak kb piszesz jak by napisali że rodzic uprawniony do św.rodz zaprzestał sprawowania opieki to było by jasno i przyjrzycie.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 16:11

art.17c ust.9 pkt 3--- zastosujemy żeby matce uchylic uprawnienia
następnie art.17c ust.2 pkt 1 zastosujemy aby ojcu przyznać św. rodzicielskie
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 16:17

jest mama i tata:) oboje sa bezrobotni, rodzi im sie dziecko, mama dostaje swiadczenie rodzicielskie , jednak nie starcza na utrzymanie;-) tatus wybiera sie do pracy:) przestaje sprawowac opieke nad dzieckiem w zwiazku z podjeciem zatrudnienia...no powiedz ,ze w tej sytuacji JEDEN z rodzicow nie zaprzestal sprawowania :D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 16:18

no zaprzestał :lol: będą jaja bo inaczej ciężko odczytać ten zapis :twisted:
chyba, że się sięgnie do wykładni celowościowej :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 gru 2015, 16:19

kb pisze:jest mama i tata:) oboje sa bezrobotni, rodzi im sie dziecko, mama dostaje swiadczenie rodzicielskie , jednak nie starcza na utrzymanie;-) tatus wybiera sie do pracy:) przestaje sprawowac opieke nad dzieckiem w zwiazku z podjeciem zatrudnienia...no powiedz ,ze w tej sytuacji JEDEN z rodzicow nie zaprzestal sprawowania :D
z twojej interpretacji wynika ze aby dostac swiadczenie rodzicielskie oboje rodzice nie moga pracowac , malo tego jeszcze musza wspolnie sprawowac opieke nad dzieckiem , chyba nie o to tutaj chodzi :)
masterm

Napisano: 16 gru 2015, 16:22

ludzie przecież to jest świetny zapis. Mamy płacone 30 zł od każdej decyzji. Ile odmów narobimy, uchyleń i za każde 30 zł. To żyła złota jest :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 16:23

masterm - ja juz napisalam,ze poki co daleka jestem od interpretacji:) przepisuje tylko to co w ustawie napisali, a ze czytasz co innego jak czytasz mnie niz to co napisali w ustawie jak ja czytasz, to juz inna rzecz :D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 16:52

kb pisze:masterm - ja juz napisalam,ze poki co daleka jestem od interpretacji:) przepisuje tylko to co w ustawie napisali, a ze czytasz co innego jak czytasz mnie niz to co napisali w ustawie jak ja czytasz, to juz inna rzecz :D
no ok tylko nie popadajmy w skrajnie głupią interpretacje tego przepisu :)
masterm

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x