do Toma i innych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 mar 2016, 14:56

13.11.2015 r. zmarł opiekun prawny niepełnosprawnego umieszczonego w DPS. DPS nie poinformował o tym i świadczenia były wypłacane i pobierane do tej pory. (przyznane były decyzją SKO). 11.03.16 r. zgłosił się do nas nowy opiekun prawny niepełnosprawnego informując nas o całej sytuacji, prosząc o wstrzymanie wypłaty i wydanie zaświadczenia do kiedy był pobierany ZP, gdyż chce złożyć o ZP w swojej gminie (opiekun nie mieszka u nas). Co my mamy teraz zrobić? Opiekun nie żyje, więc co - wygasić decyzję? dochodzić nienależnie pobranych świadczeń? Od kogo? Tylko tych od DPS? czy całości? z odsetkami? bo gdzieś te świadczenia zginęły... Czy mogę wygasić decyzję SKO? Pomóżcie - bo nie bardzo wiem....
kia

Napisano: 14 mar 2016, 15:01

zasiłek pielęgnacyjny przysługuje osobie niepełnosprawnej a nie opiekunowi prawnemu, opiekun prawny działa tylko jako reprezentant niepełnosprawnego
jak SKO wydało decyzję?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 mar 2016, 15:39

no w sumie racja! SKO przyznało niepełnosprawnemu na czas nieokreślony, a decyzję otrzymał opiekun.... To co w takiej sytuacji?! Nic nie robić tylko wstrzymać w programie i wysłać do innego OPS? Kurcze... całkiem zgłupiałam! :( ale u nas na wszystko musi być decyzja.....
kia

Napisano: 14 mar 2016, 15:55

uchylić decyzje o ZP na wniosek nowego opiekuna.
Ustalić kto pobrał ZP i domagać się za chwilę zwrotu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 15:57

u nas jak zmienia się opiekun prawny w ZP to nic nie robimy, tylko tyle, że nowy teraz wskazuje gdzie płatności mają iść i korespondencja
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 mar 2016, 8:29

Dwa różne stanowiska u dwóch mądrych osób.... oj! co tu robić?!
kia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x