renta rodzinna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 mar 2016, 14:14

Pani w styczniu 2016 złożyła wniosek na zas. rodzinny na 2 córki + dodatek z samotnego + rozpoczęcie roku, utrzymuje się tylko z renty po mężu którą dostała od listopada 2015. kiedy złożyła wniosek w styczniu mieściła się w pełnym kryterium dochodowym. Dzisiaj przynosi mi nową decyzję z ZUS odnośnie renty i okazuję się że złożyła wniosek do Zus o ponowne przeliczenie renty i otrzymała decyzję z 28.01.2016r. o wyższej wysokości renty, teraz łapie się na zł za zł ale co zrobić ze styczniem i
lutym 2016? Renta została naliczona w nowej wysokości od listopada 2016!
zakręcona

Napisano: 14 mar 2016, 15:25

to jest to cały czas to samo świadczenie wiec nic nie przeliczasz , tylko wysokość renty za 1 miesiąc czyli zapewne za XII 2015 skoro ma od XI
masterm

Napisano: 14 mar 2016, 15:29

no tak ale ja wypłaciłam jej za styczeń i luty całość świadczeń a ona przynosi ta nową decyzję ktora jest naliczona jak ta pierwsza od smierci gościa czyli od listopada 2015 i jak teraz za grudzien jej policze tak 2015 to wychodzi że od stycznia powinna mieć zł za zł a nie całość i co mam z tym zrobić
zakręcona

Napisano: 14 mar 2016, 21:30

może warto wznowić postępowanie - na podst. art.145 pkt5 kpa bo wyszły "na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nie znane organowi, który wydał decyzję" :)
Przeliczyć dochody, ustalić ile wypada zł/zł i na podst. art.151 kpa :
pkt 1. uchylić starą decyzję
pkt 2, przyznać świadczenie w nowej wysokości lub odmówić ( nie wiem jak wyjdzie z przeliczeń)
Potem wszcząć w kierunku nienależnych, wydać decyzję o nienależnych, które będą różnicą pomiędzy wypłaconymi a naleznymi i zobowiązać do zwrotu.
"Gdy­by ludzie zas­ta­nawiali się nad jedną trze­cią te­go, o czym mówią, świat byłby rajem" Carlos Ruiz Zafón
gaia
Praktykant
Od: 04 lut 2016, 20:49
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 21:34

chociaż nie wiem kiedy ona otrzymała tę decyzję z ZUS. Proponowane przeze mnie rozwiązanie jest ok tylko wtedy gdy decyzja ZUS była wydana co najmniej do dnia wydania decyzji przyznajacej św. rodzinne. Jeśli póżniej to odpada 145 kpa ;(
"Gdy­by ludzie zas­ta­nawiali się nad jedną trze­cią te­go, o czym mówią, świat byłby rajem" Carlos Ruiz Zafón
gaia
Praktykant
Od: 04 lut 2016, 20:49
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x