do wszystkich mądrych głów ŚP a renta? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 31 lip 2014, 14:59

Witam, mam pytanie od kiedy uchylamy, czy od dnia otrzymania decyzji z ZUS o przyznaniu renty czy od dnia przyznania renty?
Decyzja wydana dnia 30.05 , data przyznania renty 01.03 ??

Dziękuję za odpowiedź
AsiaGDA

Napisano: 31 lip 2014, 15:09

wszystkie znane mi wyroki mówią, ze od dnia otrzymania decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 15:14

elmer, czy mógłbyś mi podać chociaż jeden wyrok? Jak piszesz uzasadnienie decyzji co zaznaczasz , że uchylenie następuje od dnia wydania, otrzymania czy uprawomocnienia się decyzji zus??
Gość

Napisano: 31 lip 2014, 15:22

Słabe te wyroki - mam ustalone prawo do renty, jak mam ostateczną decyzję przyznającą rentę.
Ale jeśli chodzi o "twórczość" sądów administracyjnych, to mnie już nic nie dziwi.
anuśka

Napisano: 31 lip 2014, 15:24

przypomnij się jutro
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 19:04

,,Wyjaśnić należy zatem, kiedy skarżąca otrzymała decyzję o przyznaniu świadczeń emerytalnych. Najwcześniej bowiem z tą datą można mówić o wiedzy skarżącej, że uzyskała prawo do emerytury, której pobieranie wyklucza ją z kręgu osób uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego. Jak wiadomo decyzja Prezesa KRUS została wydana w dniu 5 grudnia 2012r., a zatem o nienależnym pobieraniu świadczenia przed tą datą w ogóle nie może być mowy. Organ po uzyskaniu informacji o wydanej decyzji organu emerytalnego powinien zatem ustalić, kiedy skarżącej decyzja ta została doręczona i ewentualnie dopiero od tej daty orzec o nienależnym pobraniu świadczenia. Należy odnotować, że w aktach sprawy brak decyzji KRUS, jak i informacji o tym, kiedy skarżącej ową decyzję doręczono.

Natomiast nie ma racji organ odwoławczy, powołując jako podstawę prawną żądania zwrotu świadczenia ostateczną decyzję z dnia [...]. Decyzją tą Wójt Gminy P. uchylił decyzję przyznająca świadczenie pielęgnacyjne od dnia 27 listopada 2012 roku. Decyzja ta została wydana w trybie art. 163 k.p.a. i art. 32 u.ś.r. W orzecznictwie sądowoadministracyjnym dominuje pogląd o braku podstaw do uchylania z mocą wsteczną decyzji o charakterze konstytutywnym, przyznających stronie uprawnienia. Pomimo wadliwości, decyzja z [...] pozostaje w obrocie prawnym. Jednakże nie może ona stanowić przesłanki uznania świadczenia za nienależnie pobrane czy orzeczenia o obowiązku zwrotu świadczeń. Stosownie bowiem do art. 30 ust.2 pkt 4 u.ś.r. za nienależnie pobrane świadczenie uważa się świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która następnie została uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia. Powołana wcześniej decyzja z dnia [...] do żadnej z tych kategorii rozstrzygnięć nie należy i wobec tego nie stanowi podstawy do rozważania problemu nienależnego pobrania świadczenia.
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x