DZIAŁALNOŚC GOSPODARCZA A WYCHOWAWCZY NA BLIŹNIAKI - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 31 lip 2014, 15:26

Kobieta zawiesiła działalność gospodarczą, ponieważ korzysta z urlopu wychowawczego na bliźniaki.
Złożyła wniosek o dodatki z tyt. opieki nad dziećmi w okresie korzystania z urlopu wych. ( na te bliźniaki.
Powołuje się przy tym na wyrok sądu NSA ogólnie dostępny.
I co myślicie o tym?
JOLKA 2

Napisano: 01 sie 2014, 8:57

jak ma tylko działalność to jej żaden dodatek nie przysługuje
madzia11

Napisano: 01 sie 2014, 8:58

zawiesiła działalność ponieważ korzysta z urlopu wychowawczego? co to za konstrukcja? a kto jej udzielił tego urlopu wychowawczego?
bredzisz coś
olikk

Napisano: 01 sie 2014, 9:20

to że przebywa na urlopie wych. zgłosiła w ZUS - tak twierdzi
Jednak wg mnie to ona cos bredzi , stąd moje zapytanie do Was.
Przeciez napisałam, że trzyma sie tego wyroku NSA ws. wychowawczego.
Złożyła wniosek i co musiałam go przyjąć. Oczywiście uwazam, że odmowa.
jolka2

Napisano: 01 sie 2014, 9:54

nas spytasz? a skad my mamy wiedzieć jaka sytuacja faktyczna w tej sprawie?
nie potrafisz samodzielnie prostej sprawy załatwić i ustalić faktycznych okoliczności sprawy?
kalinkaa

Napisano: 01 sie 2014, 10:22

"kalinkaaa" jakas Ty miła :( Pewnie przed urlopem jeszcze :)
Stan faktyczny jest taki jak napisałam, babka jest właścicielka firmy, którą zawiesiła, aby opiekować sie bliźniakami. Jednak chce mieć płatny dodatek. A ja chce tylko zwykłego potwierdzenia, że własciwie interpretuję, czyli, że mając dział. gospod. nie należy jej się żaden dodatek.
Jolka 2

Napisano: 01 sie 2014, 10:33

ty się najpierw czytać naucz zanim zaczniesz zabierać się za "interpretację"
Od ponad 10 lat jak wół zapis ze tylko osobie korzystającej z urlopu wychowawczego - w google sobie wrzuc kto ma prawo do urlopu wychowawczego, jak elementarnego przepisu kodeksu pracy nie potrafisz przeczytać.
Ja czytam takie zenujące wpisy swiadczace o kompletnej niekompetencji i braku znajomości elementarnych przepisów, to tylko jedna myśl przychodzi do głowy - wyp. na zbity py.sk takiego nieuka z roboty, bo może to ty się nadajesz ale do zamiatania ulic
kalinkaa

Napisano: 01 sie 2014, 11:48

Osoba prowadząca działalność gosp. zawiesza ją z powodu konieczności opieki nad dzieckiem, nie jest to jednak urlop wychowawczy. Jeżeli złożyła wniosek o rodzinne i wych. to robisz utratę dochodu ale przyznac możesz tylko zas. rodz. a na wych. odmowa z uwagi na to, że nie ma udzielonego urlopu wychowawczego.
Sylwia84

Napisano: 04 sie 2014, 15:52

Autor o nazwie"kalinkaa" albo jest już raczej wypalonym pracownikiem i nie powinien występować na forum:(
Na pewno nie w tym celu zostało ono utworzone, aby obrażać innych pracowników.
Jeśli wraca się do pracy po długiej przerwie, to można nie znać przepisów na bieżąco.

A "Sylwia 84" jest pracownikiem św. rodz. na poziomie - dziekuję serdecznie. Czego niestety nie można powiedzieć o "kaalince" :( Może coś przeczyta sobie o kulturze osobistej?

Pozdrawiam
Jolka 2

Napisano: 17 wrz 2014, 22:36

No cóż, niektóre osoby, które nie znają dobrze tematu krytykują innych i "wypowiadają" się na tym forum. Otóż od 01/09/2013 prawo do u wychowawczego ma również osoba prowadząca działalność gospodarcza
https://www.sklodowscy.pl/biuletyn.php/66_480.html
no cóż

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x