dochód - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 cze 2014, 14:39

Kobieta złożyła w maju wniosek na becikowe. Dochody za 2012 mam. Jej konkubent ma ten dochód utracony.
1.Jak liczyć dochód uzyskany w sierpniu 2013 (który nadal uzyskuje)?? czy wystarczy mi ośw. o pierwszym pełnym miesiącu czy muszę mieć dokument o całym tym dochodzie z 2013 roku czyli od sierpnia do grudnia i go wprowadzić jako uzyskany??
2.I analogicznie jak bym miała przypadek, że konkubent uzyskał dochód w lutym 2014r. (i uzyskuje go nadal) to wprowadzam pierwszy pełny dochód i mam gotowe dane do wyliczenia??
jank

Napisano: 03 cze 2014, 14:43

liczysz dochód za drugi miesiąc a nie pierwszy?. Niezależnie czy to 2013 czy 2014r. bierzesz miesiąc następujący po miesiącu od uzyskania dochodu Jesli w sierpniu podjęła pracę do weź dochód za wrzesień 2013r.
ela 1

Napisano: 03 cze 2014, 14:48

przepraszam, ale nie wiem gdzie napisałam że biorę drugi... Liczę za pierwszy pełny. Mniejsza z tym. Chodziło mi tylko o potwierdzenie że się bierze pierwszy miesiąc z 2013 a nie cały 2013 rok...
jank

Napisano: 03 cze 2014, 14:51

jank pisze:przepraszam, ale nie wiem gdzie napisałam że biorę drugi... Liczę za pierwszy pełny. Mniejsza z tym. Chodziło mi tylko o potwierdzenie że się bierze pierwszy miesiąc z 2013 a nie cały 2013 rok...
no wlasnie nie napisalas ze bierzesz drugi:) a powinnas brac drugi a nie pierwszy pelny
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2014, 14:55

do uzyskania zawsze bierzesz zaświadczenie za "następny" miesiąc po miesiącu w którym ktoś uzyskał pracę.... czyli za 2 miesiąc...
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2014, 14:59

Słuchajcie od dawien dawna wiem że bierzemy dochód za pierwszy pełny przepracowany miesiąc czyli jak kroś poszedł do pracy 15 marca to biorę dochód za kwiecień bo za ten miesiąc dostanie pełną wypłatę. ale też teraz praktykuję zasadę że jak ktoś poszedł do pracy 1 marca to i tak dochód biorę za kwiecień:) ha:)
jank

Napisano: 03 cze 2014, 15:06

no bardzo smieszne:) kiedys byl pierwszy pelny miesiac a teraz jest nastepny od uzyskania...czyms to sie jednak rozni:) jesli kazesz klientowi przyniesc zaswiadczenie za pierwszy pelny miesiac jesli zaczal prace 1 marca to przeciez nie przyniesie ci za kwiecien, a to wlasnie kwiecien musisz doliczyc...wiec lepiej naucz sie tej wlasciwej od 2012 r terminologii;-) bo to troche smieszne chciec za pierwszy pelny miesiac ale jednak inny miesiac niz ten pierwszy pelny
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2014, 15:08

CZy ktoś mi poda podstawę prawną która mówi że jeżeli kobieta urodziła dziecko i chce się starać na becikowe nie chce wykazywać ojca dziecka to go nie wykazuje,
rrr

Napisano: 04 cze 2014, 7:48

nie używajcie ironi. człowiek chce się coś zapytać i uzyskać normalną odpowiedź, a tu jakieś wywody. wiecie jaki mam problem?? moim problemem jest interpretacja przepisów, często nawet nie rozumiem co czytam. w pracy nie ma na kogo liczyć, żadnej publikacji, żadnego szkolenia. pozostaje mi tylko forum, a tutaj albo ktoś odpowie tak, że wynika, że ma mnie za tępaka, albo wogóle nie odpowie... chyba czas zmienić pracę... ps. to nie jest użalanie się, to zwykła prawda. ale olać to.
jank

Napisano: 04 cze 2014, 7:51

jank pisze:Słuchajcie od dawien dawna wiem że bierzemy dochód za pierwszy pełny przepracowany miesiąc czyli jak kroś poszedł do pracy 15 marca to biorę dochód za kwiecień bo za ten miesiąc dostanie pełną wypłatę
juz dawno była zmiana przepisów i teraz zawsze bierzemy za drugi miesiąc
jank pisze: praktykuję zasadę że jak ktoś poszedł do pracy 1 marca to i tak dochód biorę za kwiecień:) ha:)
praktykuje to n ie jest dobre słowo w tyn kontekście
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x