Od 1 listopada 2016 r. ulegnie wysokość zasiłku rodzinnego, czy przeliczać na nowo dochód do stypendium, w związku ze zmianą wysokości zasiłku rodzinnego?
Czy pozostaje bez zmian, dochód z rodzinnego za sierpień
7777 pisze:ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam
amengość35 pisze:7777 pisze:ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam
ja nie przeliczam, nas obowiązuje dochód w dniu rozpatrywania wniosku, o jakiejkolwiek zmianie wnioskodawca sam powinien nas poinformować.
Tak usłyszałam na szkoleniu..
Czyli co miesiąc od przyznania decyzji weryfikować czy dochód uległ zmianie? Biorąc pod uwagę zasiłki/dodatki mieszkaniowe i inne, które mają wpływ na dochód do stypendium, które są znane pracownikom OPS?ebee pisze:tylko jest jedno ale... jeżeli stypendia znajdują się w MOPSie, GOPSie to wtedy zgodnie z art. 220 k.p.a. organ nie może żądać zaświadczeń ani oświadczeń na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jeżeli znane są one organowi z urzędu, możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie posiadanych przez niego ewidencji rejestrów lub innych danych
Ale przeliczasz po wydaniu decyzji - dajmy na to we wrześniu lub w październiku - i po wypłacie?JUKA2006 pisze:Siedzę w urzędzie ale mimo to przeliczam w listopadzie. Zmiana następuje z urzędu i o tym wiadomo.