dochód - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 sie 2016, 10:27

Od 1 listopada 2016 r. ulegnie wysokość zasiłku rodzinnego, czy przeliczać na nowo dochód do stypendium, w związku ze zmianą wysokości zasiłku rodzinnego?
Czy pozostaje bez zmian, dochód z rodzinnego za sierpień
aneta24112015

Napisano: 22 sie 2016, 11:08

ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam
7777

Napisano: 23 sie 2016, 12:42

7777 pisze:ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam

ja nie przeliczam, nas obowiązuje dochód w dniu rozpatrywania wniosku, o jakiejkolwiek zmianie wnioskodawca sam powinien nas poinformować.
Tak usłyszałam na szkoleniu..
gość35

Napisano: 23 sie 2016, 12:48

gość35 pisze:
7777 pisze:ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam

ja nie przeliczam, nas obowiązuje dochód w dniu rozpatrywania wniosku, o jakiejkolwiek zmianie wnioskodawca sam powinien nas poinformować.
Tak usłyszałam na szkoleniu..
amen

art. 90o cyt. ustawy w sposób jednoznaczny wskazuje, że wnioskodawca ma niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium, o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego. Zatem w przypadku zmiany sytuacji materialnej w rodzinie wnioskodawca powinien o tym poinformować organ przyznający stypendium
xyz@

Napisano: 23 sie 2016, 13:25

tylko jest jedno ale... jeżeli stypendia znajdują się w MOPSie, GOPSie to wtedy zgodnie z art. 220 k.p.a. organ nie może żądać zaświadczeń ani oświadczeń na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jeżeli znane są one organowi z urzędu, możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie posiadanych przez niego ewidencji rejestrów lub innych danych
ebee

Napisano: 20 wrz 2016, 21:28

ebee pisze:tylko jest jedno ale... jeżeli stypendia znajdują się w MOPSie, GOPSie to wtedy zgodnie z art. 220 k.p.a. organ nie może żądać zaświadczeń ani oświadczeń na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jeżeli znane są one organowi z urzędu, możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie posiadanych przez niego ewidencji rejestrów lub innych danych
Czyli co miesiąc od przyznania decyzji weryfikować czy dochód uległ zmianie? Biorąc pod uwagę zasiłki/dodatki mieszkaniowe i inne, które mają wpływ na dochód do stypendium, które są znane pracownikom OPS?

Jak wy robicie?
ija

Napisano: 21 wrz 2016, 7:49

ja tez siedze w dziale świadczeń rodzinnych i nie przeliczam do konca roku.Dopiero jak po nowym roku przychodza mi napisac oswiadczenie,ze syt. mater. i osob. uległa czy nie ulegla zmianie (dopiero wtedy daja mi decyzje św. rodzinnych i prezliczam). Jezeli mają przekroczenie to wtedy mowie im i pisza mi na oswiadczeniu, ze w okresie od stycznia do czerwca nie ubviegaja sie o dalszą wypłate styp.
Tak robie i nie wiem czy dobrze, dopiero mam styp. drugi rok.Co Wty na to???
jajaja

Napisano: 21 wrz 2016, 8:24

A czy jest wśród nas osoba, która miała już kontrolę i jaka była ich informacja zwrotna? Robię tak jak koleżanka powyżej i już sama nie wiem czy dobrze.
Ija

Napisano: 21 wrz 2016, 13:06

Siedzę w urzędzie ale mimo to przeliczam w listopadzie. Zmiana następuje z urzędu i o tym wiadomo.
JUKA2006

Napisano: 22 wrz 2016, 9:03

JUKA2006 pisze:Siedzę w urzędzie ale mimo to przeliczam w listopadzie. Zmiana następuje z urzędu i o tym wiadomo.
Ale przeliczasz po wydaniu decyzji - dajmy na to we wrześniu lub w październiku - i po wypłacie?
Myśmy wydawali jednorazowo i teraz też tak chcemy. A przeliczamy przed drugą transzą.
Ija

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x