Gmina rezygnuje ze stypendium. - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 sie 2016, 11:16

Witam, mam pytanie odnośnie rezygnacji przez gminę ze stypendium. Będzie tylko do końca roku, a najprawdopodobniej odwieszone zostanie jeśli nie będzie 500+ . Ale to najmniej istotne , chodzi mi o to czy ktoś z was miał bądź ma do czynienia z tym przypadkiem. Co należy pisać w decyzjach czy w uzasadnieniu napisać , że decyzje wydaje się tylko do końca roku 2016, a nie na cały rok szkolny 2016/2017? Czy później pisać osobne decyzje o odmowie do przyznania stypendium w związku z brakiem pieniędzy? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
gość123

Napisano: 22 sie 2016, 11:48

hmm pierwszy raz o tym słyszę
gmina może przekazać zadanie do ops,ale żeby tak zupełnie z tego zrezygnować,to jeszcze nie słyszałam
xyz@

Napisano: 22 sie 2016, 12:43

Nie wiem czy gmina może sobie tak zrezygnować, przecież jest ustawa ...
ewka16

Napisano: 22 sie 2016, 13:12

Wydaje mi się (tak jak przedmówczyniom), że gmina raczej nie może zrezygnować z przyznawania stypendiów. To jest zadanie własne gminy, na które dostaje dotację z budżetu państwa plus własne środki oczywiście. Zresztą w decyzji też nie można powoływać się na to, że nie ma środków finansowych i nie będzie stypendiów (wtedy musimy przyznać w najniższej wysokości i na minimum 1 miesiąc).
Chociaż od interesantów słyszałam opinie, że jak jest 500+ to nie ma stypendiów, że podobno są wstrzymane nabory wniosków :) Oficjalnie nic przecież się nie zmieniło: jest ustawa i tyle...
Lucille

Napisano: 22 sie 2016, 15:51

popieram, jest ustawa i płacić trzeba. Można ewentualnie przyznać na mniejszą ilość miesięcy. Aż niewiarogodne wydaje mi się wymyślanie czegoś takiego jak zawieszenie styp. :o ;)
Agra24

Napisano: 23 sie 2016, 11:19

Lucille pisze:Wydaje mi się (tak jak przedmówczyniom), że gmina raczej nie może zrezygnować z przyznawania stypendiów. To jest zadanie własne gminy, na które dostaje dotację z budżetu państwa plus własne środki oczywiście. Zresztą w decyzji też nie można powoływać się na to, że nie ma środków finansowych i nie będzie stypendiów (wtedy musimy przyznać w najniższej wysokości i na minimum 1 miesiąc).
Chociaż od interesantów słyszałam opinie, że jak jest 500+ to nie ma stypendiów, że podobno są wstrzymane nabory wniosków :) Oficjalnie nic przecież się nie zmieniło: jest ustawa i tyle...

.. tak ze mną też żegnały się mamusie w czerwcu, bo myślały że koniec ze stypendiami z powodu 500+
gość35

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x