Dochód od lipca

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ns18
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE/S
Kontakt:

Dochód od lipca

Post autor: ns18 »

Witam. Wg nowej ustawy do dochodu od lipca nie wliczamy: pracy dorywczej, zasiłków rodzinnych, okresowych itp?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Dochód od lipca

Post autor: Maxima »

nie wliczamy. Zasiłków okresowych nigdy nie liczyliśmy
Cathie
Stażysta
Zajmuję się: PS, DM, DE
Kontakt:

Post autor: Cathie »

Zgadza się nie liczymy ani okresowych - co nigdy się nie liczyło, ani zasiłków rodzinnych ani zasiłków stałych! ani dorywczej...
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: GORZATKA »

facet składał wniosek w tym miesiącu musiał podać dochód około 9.000 zł, w myśl nowej ustawy będzie musiał podać tylko 2700 zł.
można przypuszczać że średnia kwota dodatków znacznie wrośnie,
na pewno nie starczą pieniądze zabezpieczone w budżecie.
GORZATKA
Maxima
VIP
Kontakt:

GORZATKA pisze:nie starczą pieniądze zabezpieczone w budżecie.
Tez zastanawiam skąd wezmiemy środki :(
Trzeba pomyśleć o obniżeniu do 50%
FA2016
Stażysta
Zajmuję się: FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: FA2016 »

Witam, czy możecie mi wytłumaczyć jak obniżacie do 50% ? Wiem, że w drodze uchwały rada może obniżyć o 20%, ale jak to w praktyce u was jest?
Maxima
VIP
Kontakt:

Po prostu uchwałą Rady Miasta/Gminy obniżyć stawkę procentową. I wtedy stosujesz 50% zamiast 70%
Ritale
Praktykant
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: Ritale »

Hej, proszę mi powiedzieć, gdzie znajduje się zapis, bądź na jakiej podstawie rozumie się fakt, że do dochodu nie wliczamy pracy dorywczej oraz zasiłków rodzinnych? Na szkoleniu wyraźnie słyszałam, że się NIE wlicza, ale szukam jakieś podkładki po to.
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

Ritale pisze: 14 cze 2021, 11:08 Hej, proszę mi powiedzieć, gdzie znajduje się zapis, bądź na jakiej podstawie rozumie się fakt, że do dochodu nie wliczamy pracy dorywczej oraz zasiłków rodzinnych? Na szkoleniu wyraźnie słyszałam, że się NIE wlicza, ale szukam jakieś podkładki po to.
z zasiłkami rodzinnymi to z ustawy o świadczeniach rodzinnych, tam pod pojęciem dochodu masz co jest dochodem, natomiast prace dorywcze, no cóż mi koleżanki powiedziały że pewien wnioskodawca przepracował cały rok na "czarno" więc miał dochód "0"
Ritale
Praktykant
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: Ritale »

dziękuje pięknie za odpowiedz!

o ile z tym art.3 ustawy o świadczeniach rodzinnych to jakoś nie mam większego problemu, ale zastanawia mnie właśnie fakt z tym dochodem za prace dorywczą, rozumiem że dla wnioskodawcy jest to plus, ale patrząc z perspektywy instytucji to każdy praktycznie teraz dodatek otrzyma. dlatego szukam konkretnej informacji na ten temat.
ODPOWIEDZ