Klient ma rentę chorobową 593 zł i zasiłek pielęgnacyjny 153. Jego dochód przewyższa kryterium dochodowe na osobę w rodzinie 456 zł,jednak w przeliczeniu na cztery osoby nie przekracza kryterium. Czy Pan może ubiegać się o zasiłek stały? Czytając art 37.1 pkt.2) nie przysługuje mu, ale czy oby na pewno?
Nie przysługuje bo jego dochód własny przekracza kryterium. dzwonił do SKo.......akurat, a jak nawet to poinformowali o jego możliwościach czyli ,ze może się odwołać, czyli nic takiego. Nie bać się odmówić.
PANU NIE przysługuje świadczenie, bo jego osobisty dochód jest wyższy od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie : czyli jego dochód jest większy od 456zł. art. 37 ust.1 pkt. 2 " jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie jest niższy ....... " a dochód tego pana jest wyższy tym samym nie spełnia podstawowej przesłanki. To jeden z bardzo częstych błędów w przyznawaniu zasiłku stałego w rodzinie. Najpierw patrzymy na dochód osoby, która się o to świadczenie ubiega , potem dopiero na dochód rodziny.
Witam, ja mam pytanie w tej samej tematyce. Kobieta złożyła 31.08 wniosek o przyznanie pomocy finansowej. Jej rodzina to ona i dwoje dzieci (19 i 13 lat). W lipcu br. utrzymywała się z dodatku mieszkaniowego 221zł, dod. energetycznego 15,40 zł, zasiłku rodzinnego (który jest na nią, jako opiekuna prawnego dzieci - starsze dziecko w zeszłym roku przy składaniu wniosku o zasiłek rodzinny jeszcze nie miało skończonych 18 lat) 221 zł, alimentów z FA - 450 zł (250 na jedno dziecko i 200 na drugie), św. reh. jej - 229 zł oraz wynagrodzenia za praktykę córki - 250 zł. Kobieta jest osobą przewlekle chorą, ma orzeczenie o umiarkowanym stopniu na stałe, a także niezdolność do pracy na 2 lata. Idąc na wywiad dziś wzięłam również pod uwagę jej sytuację z sierpnia br. i tak, św. reh. miała do 3.08, więc wyniosło ono w VIII 2015 22,16 zł, reszta dochodów bez zmian. Czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć co i jak liczyć i jaka wysokość z. stałego wychodzi od IX.2015 (bo licząc dochody w VIII za VII dochód jest przekroczony). Z góry dziękuję za wszelką pomoc i uprzedzając pytania, gdybym to ja przyjmowała wniosek to raczej sugerowałabym kobiecie przyjść dzień później, byłoby wtedy św. reh. jako dochód utracony i mniej kombinowania, ale to nie ja przyjmowałam wniosek.
wniosek z VIII dochód za VII - nie należy się
Przyznajesz od VII - ale nie wiem jaka jest u was praktyka u nas by było tak - odmowa za VIIi przyznanie od IX na tym samym wywiadzie. Inaczej- przyznanie od IX a w uzasadnieniu dlaczego nie ma od VIII ale to śliskie.