uzyskanie pożyczki - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 wrz 2015, 9:55

Witam serdecznie. Chciałbym was zapytać o pewną kwestię. Rodzina 5 osobowa złożyła wniosek o przyznania zasiłku okresowego. Pan X w miesiącu 08.2015 r. rozpoczął działalność gospodarczą oraz uzyskał pożyczkę z banku na jej rozpoczęcie w kwocie 20 tys. Przedstawił także zaświadczenie od księgowej, że w miesiącu 08.2015 r. jego firma nie uzyskała zadniego dochodu i jest na stracie. Chciałbym zapytać o te 20, tys które Pan X uzyskał - czy wliczam to do dochodu rodziny? jeżeli tak to jak to policzyć?
Dziękuję i pozdrawiam.
Zbyszko

Napisano: 07 wrz 2015, 15:02

wliczamy jak każdy kredyt
Wredna1

Napisano: 08 wrz 2015, 7:48

Witam serdecznie mam coś ciekawego w temacie co niedawno znalazłam, jeszcze niedawno zgadzałam się z Wredna1 ale po przeczytaniu mam wątpliwości i jak to zwykle w pomocy społecznej bywa - na dwoje babka wróżyła jak kto uzasadni.
Za dochód - w stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych - przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o wymienione grupy wydatków co wynika z treści art. 8 ust. 5 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej. Przytoczony przepis jest szczególnym w stosunku do przepisu art. 8 ust. 3 ustawy - regulującego ogólne pojęcie dochodu. Wyrok WSA w Szczecinie z 22 stycznia 2015 r. sygn. SA/Sz 455/14.

Sąd rozstrzygał, czy wsparcie finansowe uzyskane przez stronę ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na rozpoczęcie działalności gospodarczej stanowi jednorazowy dochód stanowi jednorazowy w rozumieniu art. 8 ust. 11 ustawy o pomocy społecznej i ma wpływ na wysokość dochodu, od czego uzależnione jest przyznanie pomocy społecznej. Sąd podzielił stanowisko skarżącej kwestionującej zasadność uwzględnienia w jej dochodzie kwot uzyskanych z tytułu pomocy publicznej w ramach środków unijnych, przeznaczonych na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Sąd powołując się na treść umowy o dofinansowanie wskazał, że otrzymana przez skarżącą kwota nie mogła zostać przeznaczona na wydatki związane z utrzymaniem rodziny skarżącej, a gwarancją jej bezzwrotności było wyłącznie prawidłowe rozdysponowanie środków stosownie do reguł wynikających z umowy.

Zdaniem Sądu, dopiero środki uzyskane przez skarżącą zaangażowane w działalność gospodarczą mogą w przyszłości przynieść wymierny przychód, który dopiero wówczas będzie mógł podlegać ocenie przez organ stosownie do przepisu art. 8 ust. 5 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej.[/b]

Pozdrawiam serdecznie
kanka

Napisano: 08 wrz 2015, 18:47

ale koleżanka/ kolega pisze" pożyczka z banku"
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... ea37a.html
i już nie ma takiej jasności
Wredna1

Napisano: 09 wrz 2015, 7:41

no tak przyznaję nie doczytałam dokładnie kredyty i pożyczki wliczamy sorki za zamieszanie pozdrawiam
kanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x