Dochód - potrzebuje opinii - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 lip 2021, 12:15

witam, potrzebuje opinii odnośnie tych dochodów, mam przed sobą zaświadczenie i Pan jest zatrudniony od 1 kwietnia 2021 r., i na zaświadczeniu ma wszystko wypisane to co od lipca obowiązuje w DM, lecz wynagrodzenie za kwiecień otrzymał w maju, za maj dostał w czerwcu a za czerwiec dostał w lipcu, czyli po mojemu w kwietniu nie miał nic, czy powinienem poprosić raz jeszcze o wydanie zaświadczenie a na nim to co zarobił w kwietniu ale już nie otrzymał w maju lecz dochód kwietniowy minus te składki i podobnie w maju i czerwcu?
Kolejna rzecz mam Panią która ma zaświadczenie z zagranicy o zarobkach, dzięki wujkowi Google udało nam przetłumaczyć wszystkie zdania, i Pani w tej pracy odprowadzała podatek, składkę chorobową oraz ubezpieczenie zdrowotne, pomniejszyliśmy to i Pani na oświadczeniu napisała ile zarobiła w EURO i w deklaracji na dzień składania wniosku kwotę przeliczoną na PLN, ale rozmawiałem z koleżankami z działu rodzinnych, powiedziały mi że takie rzeczy jak przeliczanie dochodu itp robi wydział koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego że one tego nie robią. Jakieś sugestie z tymi dochodami?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 21 lip 2021, 13:52

kamos90 pisze:
21 lip 2021, 12:15
witam, potrzebuje opinii odnośnie tych dochodów, mam przed sobą zaświadczenie i Pan jest zatrudniony od 1 kwietnia 2021 r., i na zaświadczeniu ma wszystko wypisane to co od lipca obowiązuje w DM, lecz wynagrodzenie za kwiecień otrzymał w maju, za maj dostał w czerwcu a za czerwiec dostał w lipcu, czyli po mojemu w kwietniu nie miał nic, czy powinienem poprosić raz jeszcze o wydanie zaświadczenie a na nim to co zarobił w kwietniu ale już nie otrzymał w maju lecz dochód kwietniowy minus te składki i podobnie w maju i czerwcu?
Kolejna rzecz mam Panią która ma zaświadczenie z zagranicy o zarobkach, dzięki wujkowi Google udało nam przetłumaczyć wszystkie zdania, i Pani w tej pracy odprowadzała podatek, składkę chorobową oraz ubezpieczenie zdrowotne, pomniejszyliśmy to i Pani na oświadczeniu napisała ile zarobiła w EURO i w deklaracji na dzień składania wniosku kwotę przeliczoną na PLN, ale rozmawiałem z koleżankami z działu rodzinnych, powiedziały mi że takie rzeczy jak przeliczanie dochodu itp robi wydział koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego że one tego nie robią. Jakieś sugestie z tymi dochodami?
jeżeli chodzi o pierwszą sprawę...wniosek złożony w lipcu wiec dochody uzyskane w miesiacach kwiecien maj czerwiec i za wszystkie miesiace bierzesz na podstawie nowej ustawy przychod minus zus minus koszty minus podatek i skl. zdr wyplacone za kwiecien w maju-dochod majowy, za maj w czerwcu-dochód czerwcowy...niech dostarczy zaswiadczenie co otrzymal w kwietniu z innego zakladu pracy badz moze byl zarejestrowany lub nie w urzedzie pracy i bedzie w kwietniu bez dochodu
na druga sprawe...hmmm nie pomoge bo nie mialam takiego przypadku :?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 21 lip 2021, 14:44

Na drugie to koleżanki z rodzinnego powinny się wstydzić. Zaznaczę, że nie zajmuję się DM.
W rodzinnym jest tak, że jak ktoś przynosi dochód uzyskany za dany miesiąc to stosujemy par.15 ust.4 rozporządzenia (Dz.U. 2017 poz. 1466) W przypadku gdy członek rodziny uzyska poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej dochód, po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, przeliczenia tego dochodu dokonuje się na podstawie średniego kursu walut obcych z ostatniego dnia roboczego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu. I ja bym tak liczył.

Natomiast podobny wątek był alimenty-w-euro-jak-liczyc-207294695 i tu były inne opinie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem