Świeżak - dochód od 1 lipca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 22 lip 2021, 12:31

Witam bardzo serdecznie,

Zacznę od tego że jestem typowym świeżakiem. Pracuje od lipca. Nie miałam nigdy do czynienia z dodatkami mieszkaniowymi ani żadnymi innymi. Przeszłam z innej branży. Proszę czy mógłby mi ktoś jasno i przejrzyście wytłumaczyć jak teraz po "nowemu" czyli o 1 lipca liczy się dochód. Co brać co nie. Byłabym wdzięczna również za jakiś przykład. Bardzo proszę. Może znajdzie jakaś dobra dobra osóbka:)

Pozdrawiam serdecznie :)
Madziaz
Praktykant
Od: 22 lip 2021, 12:14
Zajmuję się: DM

Napisano: 22 lip 2021, 12:42

Madziaz pisze:
22 lip 2021, 12:31
Witam bardzo serdecznie,

Zacznę od tego że jestem typowym świeżakiem. Pracuje od lipca. Nie miałam nigdy do czynienia z dodatkami mieszkaniowymi ani żadnymi innymi. Przeszłam z innej branży. Proszę czy mógłby mi ktoś jasno i przejrzyście wytłumaczyć jak teraz po "nowemu" czyli o 1 lipca liczy się dochód. Co brać co nie. Byłabym wdzięczna również za jakiś przykład. Bardzo proszę. Może znajdzie jakaś dobra dobra osóbka:)

Pozdrawiam serdecznie :)
oj...długo by o tym mówić, dochód czyli...ustawa o świadczeniach rodzinnych art.3 pkt 1 :)
dochodem nie jest:
□ zasiłek rodzinny oraz dodatki do zasiłku rodzinnego:
- z tyt. kształcenia i rehabilitacji
- z tut. rozpoczęcia roku szkolnego
- z tyt. urodzenia dziecka
- z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego-wychowawcze
- z tyt. dojazdu do szkoły (podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania)
- z tyt. samotnego wychowywania dziecka
- z tyt. wielodzietności

□ świadczenia opiekuńcze:
- zasiłek pielęgnacyjny
- specjalny zasiłek opiekuńczy
- świadczenie pielęgnacyjne

□ dodatek pielęgnacyjny
□ jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia się dziecka
□ dodatkowa emerytura
□ dodatki dla sierot zupełnych
□ pomoc w zakresie dożywiania
□ zasiłki okresowe, celowe, jednorazowe, stałe z pomocy społecznej
□ jednorazowe świadczenia pieniężne i świadczenia w naturze z pomocy społecznej
□ pomoc pieniężna na usamodzielnienie oraz na kontynuowanie nauki,
□ świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastępczej,
□ dodatek dla sieroty zupełnej,
□ świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji,
□ świadczenie wychowawcze (330 +, 500 +)
□ dopłaty unijne
□ dodatek mieszkaniowy
□ dodatek energetyczny
□ dodatkowe roczne świadczenie pieniężne dla emerytów i rencistów – tzw. trzynastka
□ nieopodatkowana pomoc rodziny i tzw. prace dorywcze.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 22 lip 2021, 15:32

A co z tzw. alimentami dobrowolnymi, nie zasądzonymi przez sąd??? Czy to bierzemy do dochodu?
Justyna01.04
Praktykant
Od: 31 gru 2020, 9:19
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 23 lip 2021, 8:04

A co z tzw. alimentami dobrowolnymi, nie zasądzonymi przez sąd??? Czy to bierzemy do dochodu?
bierzemy z tym, że musi być w oświadczeniu jasno doprecyzowane, że chodzi o alimenty a nie np. pomoc dla dziecka
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 23 lip 2021, 11:44

oj...długo by o tym mówić, dochód czyli...ustawa o świadczeniach rodzinnych art.3 pkt 1 :)
dochodem nie jest:
szacun :-) buźka , że Ci się chciało tworzyć taką listę :!:
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 23 lip 2021, 12:09

:-) pisze:Byłabym wdzięczna również za jakiś przykład
przykład:
rodzina 3 osobowa
46 m2
wydatki po przeliczeniu do gminnych: 523 zł
brak CO
brak CW
brak gazu
dochód z trzech miesięcy : 3.230 zł

Obliczenia:
wydatki normatywne: (523 zł : 46 m2) x 45 m2 ( bo na 3 osoby) = 511,63 zł

Wydatek ryczałtowy za brak CO:
5 kWh x 0,6610 zł x 45 m2 (powierzchnia normatywna dla 3 osób) =148,73 zł
za brak CW:
20 kWh x 0,6610 zł x 3 osoby = 39,66 zł
za brak gazu:
14 kWh x 0,6610 zł = 9,25 zł
Razem wydatki ryczałtowe: 197,64 zł

12% miesięcznych dochodów: 129,20 zł

Więc:
(wydatki normatywne 511,63 zł + ryczałtowe 197,64 zł) - 129,20 zł = 580,07 zł i to jest Twój dodatek mieszkaniowy

teraz jeszcze ważne, jaki wskaźnik procentowy jest w waszej gminie. Jeśli 70% to:

(wydatki normatywne 511,63 zł + ryczałtowe 197,64 zł)x 70 % = 496,49 zł i tyle przyznajesz dodatku
w tym jest ryczałt na zakup opału w kwocie 138,37 zł

Ryczałt na zakup opału obliczasz: wydatki ryczałtowe (za brak CO, CCW i gazu) dzielisz przez wydatki do obliczeń dodatku mieszkaniowego (czyli wydatki razem z wydatkami ryczałtowymi za brak CO, CCW i gazu) i to mnożysz przez obliczony wcześniej dodatek mieszkaniowy
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 23 lip 2021, 13:44

brodafix pisze:
23 lip 2021, 8:04
bierzemy z tym, że musi być w oświadczeniu jasno doprecyzowane, że chodzi o alimenty a nie np. pomoc dla dziecka
Masz na myśli coś takiego??? -
Alimenty na dziecko nie muszą być ustalone przez sąd. Sądowe orzeczenie alimentów jest pewnego rodzaju ostatecznością, gdy strony, tzn. osoba uprawniona do alimentów oraz zobowiązana do ich płacenia, nie mogą się między sobą porozumieć lub kiedy osoba obciążona obowiązkiem alimentacyjnym nie wywiązuje się z niego. Strony mogą zawrzeć między sobą umowę, na mocy której określają zasady alimentacji, np. ich częstotliwość, wysokość i sposób płatności. Umowa nie musi być zawarta w żadnej konkretnej formie, ale dla celów dowodowych i ewentualnego jej egzekwowania przed sądem przydatne jest, by była spisana i podpisana.
Justyna01.04
Praktykant

Napisano: 23 lip 2021, 14:18

Nie liczymy - alimentów dobrowolnych. Liczymy alimenty zgodnie z wyrokiem, postanowieniem.
Alicja18
Praktykant
Od: 12 lut 2021, 21:39

Napisano: 23 lip 2021, 14:27

Alicja18 pisze:
23 lip 2021, 14:18
Nie liczymy - alimentów dobrowolnych. Liczymy alimenty zgodnie z wyrokiem, postanowieniem.
Pewna jesteś? Bo ja mam dylemat?! W ustawie oświadczeniach rodzinnych jest mowa tylko o alimentach i nie ma napisane jakich? Nas obowiązuje tylko art 3 ust. 1 z ustawy o świadczeniach rodzinnych natomiast : Alimenty na dziecko nie muszą być ustalone przez sąd. Sądowe orzeczenie alimentów jest pewnego rodzaju ostatecznością, gdy strony, tzn. osoba uprawniona do alimentów oraz zobowiązana do ich płacenia, nie mogą się między sobą porozumieć lub kiedy osoba obciążona obowiązkiem alimentacyjnym nie wywiązuje się z niego. Strony mogą zawrzeć między sobą umowę, na mocy której określają zasady alimentacji, np. ich częstotliwość, wysokość i sposób płatności. Umowa nie musi być zawarta w żadnej konkretnej formie, ale dla celów dowodowych i ewentualnego jej egzekwowania przed sądem przydatne jest, by była spisana i podpisana. I szczerze NIE WIEM
CZY ktoś z Was to konsultował z prawnikiem?
Justyna01.04
Praktykant

Napisano: 23 lip 2021, 14:33

Tak jestem pewna. Nie liczymy alimentów dobrowolnych. Liczymy alimenty zgodnie z wyrokiem sądowym.
Alicja18
Praktykant
Od: 12 lut 2021, 21:39

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem