Mam taką sytuację: wychowanka placówki otrzymywała pomoc na kontynuację nauki w międzyczasie wyszła za mąż i prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z mężem Mąż też jest wychowankiem placówki utrzymuje się z wynagrodzenia za pracę i otrzymuje pomoc na kontynuację nauki z innego pcpr.
Liczą dochód rodziny w celu przyznania dalszej pomocy naszej wychowance powinnam brac do dochodu pomoc na kontynuację męża czy nie?
dochód przy kontynuacji nauki
Re: dochód przy kontynuacji nauki
A my nie wliczamy pomocy z pcpr w dochód! Przeciez rodzina/osoba nie rozlicza sie z tego z urzędem skarbowym
art. 10 ust 2 ustawy o pomocy społecznej przecież pisze że się nie wlicza.
miałam dokładnie taką samą sytuację i też nie wliczyłam dochodu tego drugiego wychowanka
Re: dochĂłd przy kontynuacji nauki
Az sobie to sprawdziĹem srndeia wieku w ktf3rym polscy naukowcy uzyskuja stopien doktora habilitowanego to 47 lat. I to, tak po ludzku, uzasadnia dlaczego o pokolenie co najmniej starszy, samodzielny pracownik naukowy zrobi wszystko zeby nie musiaĹ zanadto konkurowac z 30 letnim lub mĹodszym kolega gdy ktos przez caĹe lata(kilkanascie!) pĹaciĹ frycowe, i wreszcie sie dochrapaĹ z caĹa pewnoscia nie bedzie zainteresowany koniecznoscia okresowej weryfikacji swojej pozycji, chocby w postaci kontraktf3w terminowych.30% podatek od grantf3w to nie dosc ze rozbf3j w biaĹy dzien to silny demotywator ktf3ry smiaĹo moze spowodowac ze wielu w ogf3le przestanie sie o nie starac:(To co piszesz jesli powiazac z odchodzeniem pracownikf3w naukowych do mniejszych, nastawionych gĹownie badz wyĹÄ
cznie na dydaktyke, osrodkf3w tworzy obraz mocno niepokojacy:/ZwĹaszcza ze nie widac mozliwosci wybrniÄcia z tego zaklÄtego koĹa. Dla mnie prywatnie znak zebyjeszcze wiÄcej oszczedzac na edukacje dziecka poza granicami kraju:)
Re: dochĂłd przy kontynuacji nauki
Sam mam swoje doĹwiadczenia z uczelniami wyĹźszymi niedĹugo czeka mnie obnora mojego doktoratu, tyle Ĺźe za granicÄ
(wybraĹem SkandynawiÄ) prawdÄ mf3wiÄ
c gdybym po magisterce pozostaĹ w Polsce to pewnie nawet nie rozwaĹźaĹbym takiej moĹźliwoĹci szkoda by mi byĹo zdrowia i nerwf3w.DoĹÄ powiedzieÄ Ĺźe rf3Ĺźnice miÄdzy systemami sÄ
wrÄcz kolosalne. Np. system grantf3w: jeĹli mĹody naukowiec otrzyma grant z tzw. Graduate Schol\', to uczelnia ma obowiÄ
zek jeszcze do niego dopĹaciÄ, a takĹźe pokrywa koszty publikacji (opĹaty konferencyjne, koszty podrf3Ĺźy itd.).Co do demokratyzacji uczelni wiÄkszoĹÄ ciaĹ decyzyjnych skĹada siÄ w rf3Ĺźnych proporcjach z profesorf3w, pracownikf3w naukowych nie bÄdÄ
cych profesorami (czyli przede wszystkim doktorf3w i doktorantf3w) oraz studentf3w (np. dla rady wydziaĹowej proporcje to 7:4:4, rada uczelni to 5:5:2); oczywiĹcie kaĹźda grupa wybiera swoich reprezentantf3w. JuĹź kilkukrotnie braĹem udziaĹ w takich wyborach, gĹosujÄ
prawie wszyscy upowaĹźnieni. GĹosowanie trwa przez kilka dni i gĹos oddaje siÄ w tym samym systemie online w ktf3rym sÄ
zapisy na kursy, czy rejestracja ocen (wszystko zintegrowane w intranecie).Bardzo silnÄ
organizacjÄ
jest tu tzw Student Union to wĹaĹnie on (a nie uczelnia) wydaje legitymacje studenckie, na podstawie ktf3rych sÄ
np zniĹźki komunikacyjne, ulgowe obiady czy ubezpieczenie zdrowotne. Student Union ma przedstawicieli w zarzÄ
dzie domf3w akademickich, jest wspf3ĹwĹaĹcicielem firmy obsĹugujÄ
cej restauracje studenckie, wysyĹa delegatf3w do rad wydziaĹowych itp. OczywiĹcie skĹad rady Student Union jest wybierany przez studentf3w i spoĹrf3d studentf3w (rada z kolei mianuje zarzÄ
d, ktf3ry podejmuje bieĹźÄ
ce decyzje).Szkoda Ĺźe tÄ reformÄ
dalej brnie siÄ w Polsce w zĹym kierunku tym bardziej Ĺźe w niedĹugim czasie polskie uczelnie bÄdÄ
siÄ musiaĹy zmierzyÄ z niĹźem demograficznym. Jak na razie nawet najlepsze z nich w porf3wnaniu z standardem na Ĺwiecie to prowincja i niewykorzystany potencjaĹps. na mojej ostatniej konferencji naukowej spotkaĹem 5-ciu Polakf3w doktorantf3w Ĺźaden z nich nie studiuje w Polsce.
Oprócz dochód przy kontynuacji nauki - Stare tematy przeczytaj również:
czy zmieniać wszystkie decyzje dot. rodzin zastepczych?
ogłoszono zmiany ustawy o pomocy społecznej
R.Z - zmiana podstawy
PCPR a EFS
co mi sie nalezy ???
prosze o pomoc
nienależne ? usamodzielnienie
Spokrewniona czy niespokrewniona??
zatrudnienie prac.socj.w pcpr
przekroczenie kryterium dochodowego
teren
o zmianie ustawy o pomocy społecznej
odpłatność