przekroczenie kryterium dochodowego
przekroczenie kryterium dochodowego
witam. mam do panstwa pytanie. otrzymuje rente rodzinna po zmarlych rodzicach w wysokosci 956,68zl. otrzymuje rowniez pomoc na kontynuacje nauku . jednak teraz tzn. w marcu i w kwietniu jeszcze nie otrzymalam tej pomocy , poniewaz po waloryzacji renty moj dochod przekracza kryterium o 2 zl 68 gr. mam pytanie czy w zwiazku z tym moge nie otrzymac tej pomocy? wiem ze wyszla ustawa o tym, ze jesli przekroczony dochod nie przekracza 10 % to wowczas nie mogą mi wstrzymac pomocy . czy to jest prawda?????????
Re: przekroczenie kryterium dochodowego
w tym przypadku 10 % nie ma zastosowania, zmian jeszcze nie wprowadzono ...
ok dziekuje,
w zwiazku z tym co napisala Jaga: kryterium dochodowe jest brane pod uwage przy osobach usamodzielnianych bedacych wczesniej w rodzinie zastepczej, a ja taka osoba jestem. poza tym dlaczego nie ma zastosowania ustawa art.106 ust.3a????????? przeciez jak ją wprowadzono to dlaczego z niej nie mozna korzystac???????? poza tym kwota przekroczona nie jest niewiadomo jaka wielka, tylko 2 zl 68 gr
w zwiazku z tym co napisala Jaga: kryterium dochodowe jest brane pod uwage przy osobach usamodzielnianych bedacych wczesniej w rodzinie zastepczej, a ja taka osoba jestem. poza tym dlaczego nie ma zastosowania ustawa art.106 ust.3a????????? przeciez jak ją wprowadzono to dlaczego z niej nie mozna korzystac???????? poza tym kwota przekroczona nie jest niewiadomo jaka wielka, tylko 2 zl 68 gr
przeczytalam podobne wątki do mojej sprawy. mam tylko jedno pytanie... czy w mojej sytuacji przy przekroczonych dochodzie o 2, 68 zł moge odwołac sie na ta ustawe art. 106 ust.3a zeby pomoc byla mi dalej przyznawana??? bardzo mi zalezy na tej pomocy, tymbardziej ze jestem studenta studiow zaocznych
3a. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie wpływa na wysokość świadczenia pieniężnego, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10 % odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
rozmawialam przed chwilą z pania która zajmuje sie moja sprawa i powiedziala ze prawdopodobnie decyzja o wyplacie dalszej pomocy na kontynuacje nauki bedzie odmowna. nierozumiem tego, jak moze byc odmowna jak zgodnie z ta ustawa powinnam dalej miec przyznaną ta pomoc.powiedzialam jej o tej ustawie , lecz ona powiedziala ze to dobrze ze czytam ustawy o pomocy spolecznej ale musze ją umiec tez zastosowac. wiec prosze pomozcie mi... jak mam ją zasrosowac do swojej sytuacji zebym otrzymala dalej ta pomoc na kontynuacje nauki
Haniu, są różne interpretacje: jedna mówił, że w przypadku wychowanków kontynuujących naukę owo 10% ma zastosowanie, inne, że nie.
Radca prawny również wydał opinię, że należy odmówić przyznania pomocy.
Wychowanka odwołała się od decyzji. Obecnie czekamy na rozstrzygnięcie SKO.
Myślę, że warto spróbować...
Radca prawny również wydał opinię, że należy odmówić przyznania pomocy.
Wychowanka odwołała się od decyzji. Obecnie czekamy na rozstrzygnięcie SKO.
Myślę, że warto spróbować...
dziekuje k.j:) jesli dostane odmowe to napewno sie odwolal
Oprócz przekroczenie kryterium dochodowego - Stare tematy przeczytaj również:
R.Z - zmiana podstawy
PCPR a EFS
co mi sie nalezy ???
prosze o pomoc
nienależne ? usamodzielnienie
Spokrewniona czy niespokrewniona??
dochód przy kontynuacji nauki
zatrudnienie prac.socj.w pcpr