przekroczenie kryterium dochodowego

~hania22

przekroczenie kryterium dochodowego

Post autor: ~hania22 »

witam. mam do panstwa pytanie. otrzymuje rente rodzinna po zmarlych rodzicach w wysokosci 956,68zl. otrzymuje rowniez pomoc na kontynuacje nauku . jednak teraz tzn. w marcu i w kwietniu jeszcze nie otrzymalam tej pomocy , poniewaz po waloryzacji renty moj dochod przekracza kryterium o 2 zl 68 gr. mam pytanie czy w zwiazku z tym moge nie otrzymac tej pomocy? wiem ze wyszla ustawa o tym, ze jesli przekroczony dochod nie przekracza 10 % to wowczas nie mogą mi wstrzymac pomocy . czy to jest prawda?????????
~basia

Re: przekroczenie kryterium dochodowego

Post autor: ~basia »

stary temat..
~Jaga

Post autor: ~Jaga »

w tym przypadku 10 % nie ma zastosowania, zmian jeszcze nie wprowadzono ...
~k.j

Post autor: ~k.j »

zajrzyj do tematu niżej...
~hania22

ok dziekuje,

w zwiazku z tym co napisala Jaga: kryterium dochodowe jest brane pod uwage przy osobach usamodzielnianych bedacych wczesniej w rodzinie zastepczej, a ja taka osoba jestem. poza tym dlaczego nie ma zastosowania ustawa art.106 ust.3a????????? przeciez jak ją wprowadzono to dlaczego z niej nie mozna korzystac???????? poza tym kwota przekroczona nie jest niewiadomo jaka wielka, tylko 2 zl 68 gr
~hania22

przeczytalam podobne wątki do mojej sprawy. mam tylko jedno pytanie... czy w mojej sytuacji przy przekroczonych dochodzie o 2, 68 zł moge odwołac sie na ta ustawe art. 106 ust.3a zeby pomoc byla mi dalej przyznawana??? bardzo mi zalezy na tej pomocy, tymbardziej ze jestem studenta studiow zaocznych
~hania22

3a. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie wpływa na wysokość świadczenia pieniężnego, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10 % odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
~hania22

rozmawialam przed chwilą z pania która zajmuje sie moja sprawa i powiedziala ze prawdopodobnie decyzja o wyplacie dalszej pomocy na kontynuacje nauki bedzie odmowna. nierozumiem tego, jak moze byc odmowna jak zgodnie z ta ustawa powinnam dalej miec przyznaną ta pomoc.powiedzialam jej o tej ustawie , lecz ona powiedziala ze to dobrze ze czytam ustawy o pomocy spolecznej ale musze ją umiec tez zastosowac. wiec prosze pomozcie mi... jak mam ją zasrosowac do swojej sytuacji zebym otrzymala dalej ta pomoc na kontynuacje nauki
~k.j

Post autor: ~k.j »

Haniu, są różne interpretacje: jedna mówił, że w przypadku wychowanków kontynuujących naukę owo 10% ma zastosowanie, inne, że nie.
Radca prawny również wydał opinię, że należy odmówić przyznania pomocy.
Wychowanka odwołała się od decyzji. Obecnie czekamy na rozstrzygnięcie SKO.
Myślę, że warto spróbować...
~hania22

dziekuje k.j:) jesli dostane odmowe to napewno sie odwolal
ODPOWIEDZ