Pan przedstawia zaświadczenie dochód uzyskany i jest tak brutto 1700 zł, a netto 1260 zł, pod spodem wynagrodzenie obciążone jest zajęciem komorniczym na pokrycie św. alimen. w wys. 600 zł. Czyli od netto 1260 zł mam odjąć te obciążenie czy przyjąć tak jak jest netto
Tutaj jak masz 1700 brutta a netto 1260 napewno nie masz kosztów uzyskania przychodu odjętych. My nie mamy netto tylko dochód zgodnie z ustawą o ś.rodz. przyjąć.
Jak proszę aby przynosili dochód to każda księgowa wystawia dochód brutto dochód netto, i co mam ganiać ich jeszcze raz?
A powinno być takie prawda:
1. *)Dochód-....
2. Należny podatek dochodowy od osób fizycznych....
3. składka na ubezpieczenie społeczne...
4. Składka na ubezpieczenie zdrowotne ...
* przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu bez pomniejszania o składki na ubezp. społ i zdrowotne oraz bez pomniejszania o należny podatek dochodowy.
TAKIE COŚ i wtedy od tego dochodu odejmuję składki i podatek i wychodzi dochód czy biorę ten dochód co jest wpisany
A co z tym zajęciem komorniczym odliczamy go?
A po to musisz ich gonić jeszcze raz bo netto to nie dochód zgodnie z ustawa o świadczenich ( ładnie to rozpisałaś) wiec jest pomniejszony o koszty wiec jakieś 111,25 lub 139,06 zł mniejszy a noż widelec bedzie to miało dla kogoś znaczenie. Np. jak dwoje rodziców podjeło teraz pracę i donosza za II msc jak odejmiesz im koszty to mogą się zapalać na rodzinne na 2 dzieci. Zajęć komorniczych nie odejmujesz.
Czyli jak tam rozpisałam to OD TEGO DOCHODU ( co wpiszą w pkt. 1 ) JESZCZE MAM ODJĄĆ SKŁADKI na ubezpieczenie społ. i zdrowotne i należny podatek i wtedy wychodzi mi dochód i wtedy mam go wstawić zgadza się nie ten co mi wpiszę dochód tylko ten co wyliczę tak
Dogadali się w końcu a kontrola nie zarzuca tego że na tym zaświadczeniu np. ołówkiem bo do programu to wpisuję się kwotę tylko bez składników tych....