przyznałam kobiecie zasiłek pielęgnacyjny na dziecko od grudnia. Wypłaciłam już jej 2 miesiące, ale okazało się teraz że ojciec dziecka pobiera ten zasiłek w innej gminie. jak to teraz odkręcic? wznowienie postępowania? uchylenie? NP czy nienależnie wypłacone? Masakra ((
przecież to nie ty narozrabiałaś tylko kobieta
Jeżeli decyzja dla ojca dziecka była wydana wcześniej (zakładam, że ojciec dziecka nie jest pozbawiony praw, oni żyją razem itp.) to robisz wznowienie postępowania, uchylasz decyzję i dajesz odmowę. Potem NP, zwrot i kawa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
kiedyś świadczenia pobierała matka (miała rozwód i zasądzone alimenty na dziecko od ojca), poźniej córka zamieszkała z tatusiem i była zmiana wyroku (na czas trwania postępowania dziecko było umieszczone przy ojcu). kobieta prosiła o uchylenie świadczeń i tatus w innej gminie pobierał ZP I ŚP... teraz kobieta przyniosła nowy wyrok, że znowu na czas trwania postępowania dziecko jest przy niej i ja jej przyznałam ZP i SP, wysłalam pismo do tamtej gminy czy ojciec pobiera ale nie czekajac na dluga odpowiedz, przyznalam wczesniej :/ i teraz nie wiem jak zrobic zeby bylo dobrze ;/