dochód uzyskany

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
monika000000

dochód uzyskany

Post autor: monika000000 »

Od kiedy należy przyjąć dochód uzyskany w sprawie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko urodzone w sierpniu, jeśli wnioskodawczyni od sierpnia pobiera zasiłek macierzyński?

Klientka złozyła wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego na dziecko urodzone 20 sierpnia 2016 r. Na podstawie zgromadzonych dokumentów w sprawie ustalono, że klientka miała zawartą umowę o pracę do dnia 31 października 2016 r. Jednak od dnia 20 sierpnia 2016 r tj. od dnia narodzin dziecka ma przyznany i pobiera zasiłek macierzyński.

Z jakiego miesiąca należy przyjąć do dochodu dochód uzyskany z tytułu uzyskania prwa do zasiłku macierzyńskiego.?
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dochód uzyskany

Post autor: 6i9 »

czy na dzień dzisiejszy jest umowa dalej? Czy tylko do 31.10.2016?
Anka25

Post autor: Anka25 »

mam podobną sytuację, Kobieta miała umowę o pracę do 21 listopada czyli do dnia porodu. Od 21 listopada jest na macierzyńskim, złożyli wniosek w grudniu. Za który miesiąc wziąć dochód z tytułu macierzyńskiego, za grudzień i uchylenie od stycznia? Na dzień dzisiejszy podobni Pani jeszcze nie dostała wypłaty tego zasiłku.
rrrrr

Post autor: rrrrr »

jeżeli pierwsza wypłata w grudniu to bierzesz styczeń i od lutego się nie należy
Anka25

Post autor: Anka25 »

czyli mam patrzeć na datę wypłaty a nie na datę od kiedy sie nalezy?
bo od 21 listopada się należy, czyli wysokość za grudzień i uchylenie od stycznia
asss

Post autor: asss »

Witam! Mam dylemat.

mam wniosek ze stycznia 2017

jest świadectwo pracy (np 15.01.2017) czyli do dnia porodu

a w zus: dalej cisza (nie ma utraty uprawnienia)

ani uzyskania uprawnienia z ZUS

Pani coś wspominała, że sprawa jest skomplikowana (i toczy się jakiś spór) jednym słowem jakieś matactwo.

co robić? przedłużyć termin.?

czy wydać decyzję pozytywną?
Niech się strona martwi bo jest zobowiązana do zgłaszania wszelkich zmian
ODPOWIEDZ