Od kiedy należy przyjąć dochód uzyskany w sprawie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko urodzone w sierpniu, jeśli wnioskodawczyni od sierpnia pobiera zasiłek macierzyński?
Klientka złozyła wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego na dziecko urodzone 20 sierpnia 2016 r. Na podstawie zgromadzonych dokumentów w sprawie ustalono, że klientka miała zawartą umowę o pracę do dnia 31 października 2016 r. Jednak od dnia 20 sierpnia 2016 r tj. od dnia narodzin dziecka ma przyznany i pobiera zasiłek macierzyński.
Z jakiego miesiąca należy przyjąć do dochodu dochód uzyskany z tytułu uzyskania prwa do zasiłku macierzyńskiego.?
dochód uzyskany
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dochód uzyskany
czy na dzień dzisiejszy jest umowa dalej? Czy tylko do 31.10.2016?
mam podobną sytuację, Kobieta miała umowę o pracę do 21 listopada czyli do dnia porodu. Od 21 listopada jest na macierzyńskim, złożyli wniosek w grudniu. Za który miesiąc wziąć dochód z tytułu macierzyńskiego, za grudzień i uchylenie od stycznia? Na dzień dzisiejszy podobni Pani jeszcze nie dostała wypłaty tego zasiłku.
jeżeli pierwsza wypłata w grudniu to bierzesz styczeń i od lutego się nie należy
czyli mam patrzeć na datę wypłaty a nie na datę od kiedy sie nalezy?
bo od 21 listopada się należy, czyli wysokość za grudzień i uchylenie od stycznia
bo od 21 listopada się należy, czyli wysokość za grudzień i uchylenie od stycznia
Witam! Mam dylemat.
mam wniosek ze stycznia 2017
jest świadectwo pracy (np 15.01.2017) czyli do dnia porodu
a w zus: dalej cisza (nie ma utraty uprawnienia)
ani uzyskania uprawnienia z ZUS
Pani coś wspominała, że sprawa jest skomplikowana (i toczy się jakiś spór) jednym słowem jakieś matactwo.
co robić? przedłużyć termin.?
czy wydać decyzję pozytywną?
Niech się strona martwi bo jest zobowiązana do zgłaszania wszelkich zmian
mam wniosek ze stycznia 2017
jest świadectwo pracy (np 15.01.2017) czyli do dnia porodu
a w zus: dalej cisza (nie ma utraty uprawnienia)
ani uzyskania uprawnienia z ZUS
Pani coś wspominała, że sprawa jest skomplikowana (i toczy się jakiś spór) jednym słowem jakieś matactwo.
co robić? przedłużyć termin.?
czy wydać decyzję pozytywną?
Niech się strona martwi bo jest zobowiązana do zgłaszania wszelkich zmian
Oprócz dochód uzyskany - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Jak?
orzeczenie wygasło
zwrot dotacji
urlop wychowawczy
Zmiana decyzji
upomnienie
za ile m-cy dochód? pomocy
Elmer i inni pomocy