dochód uzyskany kiedy brać pod uwagę, kiedy go doliczać? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 maja 2016, 22:22

Mam pytanie! zgłosiła się do mnie dziś osoba po pomoc w formie zasiłku okresowego i/lub celowego, końcem kwietnia dostała zasiłek okresowy i celowy na podstawie tego, że jest bezrobotna, bez prawa do zasiłku, a jej dochodem w miesiącu marcu był dodatek mieszkaniowy. Teraz od 18 kwietnia ma przyznany staż, i pierwsze stypendium za staż za 10 dni otrzymała 13 maja w kwocie 401 zł. Czy mogę jej zrobić pomoc w formie zasiłków ze względu, że nadal jest osobą bezrobotną, i mam brać pod uwagę kwiecień i dodatek mieszkaniowy za kwiecień jako dochód, czyli dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku? i czy mam uwzględniać teraz dochód który uzyskała w maju za staż? skoro zgłasza się do mnie w maju i mam brać pod uwagę dochód w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku?
Czy osoba zgłaszając się w maju, nadal jej dochodem jest dochód z kwietnia,czyli dodatek mieszkaniowy, i może otrzymać zasiłek okresowy i celowy, a jeśli zgłosi się po pomoc w czerwcu, to wtedy stypendium stażowe otrzymane w maju mam traktować jako dochód uzyskany ??
MagdaP

Napisano: 18 maja 2016, 8:25

skoro staż ma przyznany od 18 kwietnia to dochodem za kwiecień będzie dodatek mieszkaniowy oraz staż
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2016, 20:50

dorotaops pisze:skoro staż ma przyznany od 18 kwietnia to dochodem za kwiecień będzie dodatek mieszkaniowy oraz staż
Jeżeli otrzymała to stypendium 13 maja- 401 zł, to jest to dochód uzyskany w maju, a nie w kwietniu. Liczy się realna data otrzymania wynagrodzenia/stażu/dochodu, realne pieniądze, tak samo jak przy utracie dochodu-realnie wypłacone pieniądze, data wypłacenia pieniędzy, a nie data przyznania stażu. W kwietniu realnie dochodem tej osoby był dodatek mieszkaniowy, a nie stypendium za staż, bo otrzymała je w maju. i skoro zgłasza się po pomoc w maju, to bierze się pod uwagę realnie uzyskane dochody z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

Czy ja czegoś tu nie rozumiem? Jeśli zgłosiła by się ta osoba po pomoc w czerwcu, to wtedy były by brane pod uwagę dochody z maja-czyli dodatek mieszkaniowy i stypendium za staż wypłacone w maju...

To jak mam policzyć tej osobie dochód? w kwietniu był tylko dodatek mieszkaniowy, w maju otrzymała realne środki ze stażu.
MagdaP

Napisano: 18 maja 2016, 21:01

Czy w takim wypadku mam liczyć dochód z miesiąca kwietnia 131 zł dodatku mieszkaniowego i robić okresówkę i celówkę, czy mam jej doliczyć stypendium stażowe, które otrzymała w maju i w tym wypadku 131zł plus 401 zł jej dodać? i jaki zasiłek będzie przysługiwać?
MagdaP

Napisano: 19 maja 2016, 8:57

a jeśli masz klienta który pracuje i zgłasza się do Ciebie w maju to liczysz dochody z pracy za kwiecień wypłacone w maju? czy za maj?art. 8 ust. 3 mówi: za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z MIESIĄCA POPRZEDZAJĄCEGO ZŁOŻENIE WNIOSKU.
w tym przypadku miesiącem poprzedzającym złożenie wniosku jest kwiecień a w kwietniu dochodem klienta jest stażowe i dodatek mieszkaniowy
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2016, 10:44

dorotaops pisze:a jeśli masz klienta który pracuje i zgłasza się do Ciebie w maju to liczysz dochody z pracy za kwiecień wypłacone w maju? czy za maj?art. 8 ust. 3 mówi: za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z MIESIĄCA POPRZEDZAJĄCEGO ZŁOŻENIE WNIOSKU.
w tym przypadku miesiącem poprzedzającym złożenie wniosku jest kwiecień a w kwietniu dochodem klienta jest stażowe i dodatek mieszkaniowy
Dochodem w miesiącu kwietniu jest dodatek mieszkaniowy, suma miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku czyli kwietniu-dochodem jest dodatek mieszkaniowy, przecież ona nie otrzymała wynagrodzenia za kwiecień w kwietniu, więc tego dochodu nie było w kwietniu realnie.
Skoro według Ciebie mam jej liczyć dochód z kwietnia, który otrzymała w maju to jakby była w czerwcu u mnie to miała bym jej liczyć i dodatek mieszkaniowy z maja, stypendium stażowe z maja wypłacone w czerwcu i znowu stypendium kwietniowe wypłacone w maju??? bez sensu-jak udzielacie odpowiedzi, to udzielajcie jej proszę rzetelnie, i realnie.
MagdaP

Napisano: 22 maja 2016, 8:55

w naszej ustawie nie ma określenia - dochód uzyskany.

Klient wnioskuje w maju, dochody z kwietnia czyli w tym przypadku - dodatek mieszkaniowy. Tylko.
Oczywiście do stwierdzenia prawa ( pod względem dochodowym ) do zasiłku celowego: dodatek plus zasiłek okresowy z kwietnia.

Gdyby dochód z maja był spory np. klient otrzymałby stażowe np. w wys. 2000 zł, to można byłoby się pokusić o odmowę celowego ze względu na własne możliwości. Ale 400 zł....
kolo32

Napisano: 23 maja 2016, 15:53

kolo32 pisze:w naszej ustawie nie ma określenia - dochód uzyskany.

Klient wnioskuje w maju, dochody z kwietnia czyli w tym przypadku - dodatek mieszkaniowy. Tylko.
Oczywiście do stwierdzenia prawa ( pod względem dochodowym ) do zasiłku celowego: dodatek plus zasiłek okresowy z kwietnia.

Gdyby dochód z maja był spory np. klient otrzymałby stażowe np. w wys. 2000 zł, to można byłoby się pokusić o odmowę celowego ze względu na własne możliwości. Ale 400 zł....
Właśnie tak myślałam, skoro w kwietniu nie było wypłaty za staż to tego dochodu nie ma i nie można go brać pod uwagę. Klientka zgłosiła i napisała w oświadczeniu, że otrzymała w miesiącu maju stypendium stażowe w kwocie 401 zł. W kwietniu jej dochodem był dodatek mieszkaniowy.
Jeżeli Kierownictwo będzie chciało jej nie przyznać zasiłku okresowego, to wtedy będziemy się zastanawiać.
MagdaP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x