Mam pytanie! zgłosiła się do mnie dziś osoba po pomoc w formie zasiłku okresowego i/lub celowego, końcem kwietnia dostała zasiłek okresowy i celowy na podstawie tego, że jest bezrobotna, bez prawa do zasiłku, a jej dochodem w miesiącu marcu był dodatek mieszkaniowy. Teraz od 18 kwietnia ma przyznany staż, i pierwsze stypendium za staż za 10 dni otrzymała 13 maja w kwocie 401 zł. Czy mogę jej zrobić pomoc w formie zasiłków ze względu, że nadal jest osobą bezrobotną, i mam brać pod uwagę kwiecień i dodatek mieszkaniowy za kwiecień jako dochód, czyli dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku? i czy mam uwzględniać teraz dochód który uzyskała w maju za staż? skoro zgłasza się do mnie w maju i mam brać pod uwagę dochód w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku?
Czy osoba zgłaszając się w maju, nadal jej dochodem jest dochód z kwietnia,czyli dodatek mieszkaniowy, i może otrzymać zasiłek okresowy i celowy, a jeśli zgłosi się po pomoc w czerwcu, to wtedy stypendium stażowe otrzymane w maju mam traktować jako dochód uzyskany ??