dochód wychowanka z pieczy - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 sie 2016, 23:40

Witam
Usamodzielniający się wychowanek rodz. zast. (z ustawy o pieczy) złożył wniosek o pomoc na usamodzielnienie. Prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z konkubiną i ich wspólnym dzieckiem. Utrzymują się z zasiłku dla bezrobotnych konkubiny, zasiłku rodzinnego i 500+ na syna, dodatku mieszkaniowego (decyzja jest przyznana matce) oraz prac dorywczych wychowanka.
Zgodnie z ustawą liczy się w tym przypadku dochód wychowanka i syna.
Tylko, czy do dochodu wg ustawy o świadczeniach rodzinnych wlicza się dodatek mieszkaniowy, zasiłek rodzinny i 500+ tym bardziej, że jest przyznane matce? czy to, że matce nie ma znaczenia?
Dochodu z prac dorywczych też się nie wlicza?
Pomóżcie, Ewa
ewasms

Napisano: 03 sie 2016, 8:52

Nikt mi nie podpowie ?
Proszę
ewasms

Napisano: 03 sie 2016, 11:02

Art. 142 ust. 3 ustawy o wspieraniu rodziny.....
Grzegorz_I

Napisano: 03 sie 2016, 13:18

Grzegorzu jeżeli masz tak "podpowiadać' to lepiej nic nie pisać. dziewczyna na pewno zna treść art. 142 ust. 3, ale w naszej ustawie znać nie znaczy rozumieć. Jak tu na forum nie raz się okazało nawet prawnicy czytają te przepisy każdy inaczej (oczywiście chodzi że każdy prawnik czyta inaczej :lol: 8-) )

Ewo my liczylibyśmy dochód z prac dorywczych, 2/3 dodatku mieszkaniowego (czyli naliczony na wychowanka i dziecko) i zasiłek rodzinny (jest w końcu dla dziecka). 500+ z tego co wiem nie jest dochodem nigdzie.

Tak na marginesie uważam, że to jest przepis, który powinien być zmieniony w pierwszej kolejności i powinni dodać wszystkie osoby prowadzące wspólne gospodarstwo domowe.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2016, 13:00

Dziękuję bardzo IWO :)
Myślałam podobnie, ale w ustawie o świadczeniach rodzinnych, nic nie pisze o pracach dorywczych i dodatkach mieszkaniowych.
Ela
ewasms

Napisano: 04 sie 2016, 13:22

Służę uprzejmie. Myślę, że ktoś po to założył to forum, abyśmy sobie tutaj pomagali. Miłego dnia życzę :)
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x