wniosek o pomoc wpływa w styczniu... osoba prowadzi działalność gospodarczą... nie rozliczyła się jeszcze za 2018 rok i się nie rozliczy szybko... mówi, że nie szybciej niż w kwietniu... jak postąpić? jak udokumentować dochód?
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych - za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym określonym w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych i składkami na ubezpieczenie zdrowotne określonymi w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby;
7. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności opodatkowanej na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego, zawierającego informację o wysokości:
1) przychodu;
2) kosztów uzyskania przychodu;
3) różnicy pomiędzy przychodem a kosztami jego uzyskania;
4) dochodów z innych źródeł niż pozarolnicza działalność gospodarcza w przypadkach, o których mowa w ust. 6;
5) odliczonych od dochodu składek na ubezpieczenia społeczne;
6) należnego podatku;
7) odliczonych od podatku składek na ubezpieczenie zdrowotne związanych z prowadzeniem pozarolniczej działalności gospodarczej.
8. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego zawierającego informację o formie opodatkowania oraz na podstawie dowodu opłacenia składek w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.
Jak wynika z powyższego zaświadczenie o formie opodatkowania w formie ryczałtu nie w przypadku zasad ogólnych.
Ponadto art. 107 ust 5b pkt 17 mówi tylko o zaświadczeniach, o których mowa w art. 8 ust. 7 i 8; nic nie ma tam o oświadczeniu na tą okoliczność.
Jeśli nie doczytałam i jednak coś jest to niestety nie mam wiedzy jaki był dochód i jego obciążenia żebym mogła napisać oświadczenie za klienta... poza tym jest to oświadczenie klienta i nie chciałabym się spotkać z zarzutem, że to ja mu coś tam napisałam i kazałam podpisac.
Odnośnie oświadczenia w przypadku jak się nie rozliczył za dany rok (bo ma czas do kwietnia) na szkoleniach mówili,aby brać oswiadczenie za poprzedni miesiąc.Tak robiliśmy. Wtedy niech ten ktoś oświadczy dochód netto.
ok... spoko niech sobie sam oświadczy ze wskazaniem co i jak... ale co potem w sytuacji gdy oświadczenie będzie się różnić od tego co napisze w zaświadczeniu US?
nie o to mi chodzi... chodzi mi o... w styczniu składa oświadczenie za grudzień... pisze tam co uważa za prawdziwe i słuszne... w czerwcu przychodzi z kolejnym wnioskiem i załącza zaświadczenie naczelnika US ze wszelkimi wymaganymi wskazaniami i okazuje się, że po przeliczeniu kwot z zaświadczenia z US dochód za miesiąc różni się od dochodu wykazanego w oświadczeniu... co wtedy?
Daj sobie spokój z tym dochodzeniem. Na dzień dzisiejszy skarbowy nie da wymaganego zaświadczenia. Ty nie wiesz jaka wysokość on pewnie też do końca nie wie. Weż oświadczenie i to jest święte.