To może inne pytanie. Wnioskodawca ma hektary i prowadzi działalność gosp. Mam kwotę dochodu i składki społeczne-"0" z US za poprzedni rok. Do tego zaświadczenie z KRUS-u o składkach zdrowotnych za poprzedni rok z takim opisem: "składki zdr. finansowane były ze środków publicznych" i nie ma żadnych kwot. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak wygląda zaświadczenie i jak tu odjąć składki zdrowotne?
Czytając forum również szukałam informacji na temat odliczania składek KRUS, jedni odliczają, inni - nie. Ja nie odliczam.
A jeśli chodzi o zaświadczenie z KRUS-u to może człowiek ma mniej niż 6 ha przeliczeniowych i nie płaci składki zdrowotnej?
Witam. Niedawno dzwoniłam do KRUS jak jest ze składkami zdrowotnymi i faktycznie składkę zdrowotną do 6 ha opłaca Skarb Państwa. U nas odliczamy 1/3 składki KRUS tylko za właścicieli gospodarstwa.
Tylko pojawia się problem jak na odcinku KRUS widnieją 2 osoby a na nakazie lub na zaświadczeniu jest jedna np. sam Mąż wtedy przyjmujemy ze to on jest właścicielem gospodarstwa a żona tzw. domownikiem.