dochód z ha przel - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 gru 2023, 9:09

wnioskodawca i jego żona mają emerytury rolnicze z KRUs-u...wydzierżawili ziemię córce, mają umowę notarialną sporządzoną, nakaz płaticzy podatku na córkę...czy liczyć im dochód z ha przeliczeniowego? hmmm
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 20 gru 2023, 9:30

co prawda z poprzedniego stanu prawnego ale wydaje mi się, że aktualne :

Określony w przepisie art. 3 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 966 ze zm.) dochód z prowadzenia gospodarstwa rolnego ma charakter ryczałtowy i jest ustalany niezależnie od faktycznych dochodów, jakie przynosi dane gospodarstwo. Oznacza to, że żadnego znaczenia nie ma okoliczność, iż dane gospodarstwo zostało wydzierżawione, tym bardziej poza jakąkolwiek oceną pozostaje to czy w wyniku zawartej umowy dzierżawy, dzierżawca zobowiązał się do uiszczenia na rzecz właściciela czynszu dzierżawnego czy też gospodarstwo rolne wydzierżawiane jest nieodpłatnie. Bez względu na fakt, czy ziemia uprawiana jest bezpośrednio przez właściciela, czy oddana w dzierżawę, dochód ustala się tak samo biorąc pod uwagę wielkość gospodarstwa rolnego.

w poprzednim stanie prawnym było:
- dochód z prowadzenia gospodarstwa rolnego
aktualnie jest:
- W przypadku posiadania tytułu prawnego do gospodarstwa rolnego
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 20 gru 2023, 9:39

odmienne stanowisko:
wyr. WSA w Szczecinie z 25.10.2007 r. (II SA/Sz 414/07, Legalis), w którym sąd stanął na stanowisku, że przy ustalaniu prawa do dodatku mieszkaniowego sytuacja, w której określona osoba jest wprawdzie właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego, ale gospodarstwa tego nie prowadzi, nie upoważnia do wliczania do jej dochodu, dochodu z prowadzenia gospodarstwa rolnego.

stanowisko NSA w wyr. z 13.6.2017 r. (I OSK 37/17, Legalis), gdzie wskazał, że określony w przepisie art. 3 ust. 4 DodMieszkU dochód z prowadzenia gospodarstwa rolnego ma charakter ryczałtowy i jest ustalany niezależnie od faktycznych dochodów, jakie przynosi dane gospodarstwo. Bez względu na fakt, czy ziemia uprawiana jest bezpośrednio przez właściciela, czy oddana w dzierżawę, dochód ustala się tak samo, biorąc pod uwagę wielkość gospodarstwa rolnego.[/b]

Mając na względzie powyższe, w celu wykluczenia rozbieżnej interpretacji przepisów, która może skutkować różnym potraktowaniem wniosku o dodatek mieszkaniowy osób znajdujących się w podobnej sytuacji (posiadających gospodarstwo rolne), konieczne było jednoznaczne przesądzenie, że chodzi o posiadanie tytułu prawnego do gospodarstwa rolnego, dochód ustala się na podstawie powierzchni gruntów w hektarach przeliczeniowych i przeciętnego dochodu z 1 hektara przeliczeniowego, ostatnio ogłaszanego przez Prezesa GUS na podstawie art. 18 ustawy z 15.11.1984 r. o podatku rolnym (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 333) – Sejm IX kadencji, druk Nr 534.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 20 gru 2023, 11:39

tak...czytałam o tym...tylko, że np podatek rolny - nakaz płatniczy wystawiony jest na córkę ...i tak sie zastanawiam teraz nad tym tytułem prawnym do gospodarstwa rolnego...a muszę być pewna, bo...sporo ha przel...i dochód będzie przekroczony :oops:
VIP

Napisano: 20 gru 2023, 14:24

i tak sie zastanawiam teraz nad tym tytułem prawnym do gospodarstwa rolnego...a muszę być pewna, bo...sporo ha przel...i dochód będzie przekroczony :oops:
wydaje mi się, że ustawodawcy chodziło o faktycznych właścicieli na podstawie aktu własności

jak masz wątpliwości pisz zapytanie do Ministerstwa ;)
tworzą nieprecyzyjne przepisy, to niech się głowią nad interpretacją :D
brodafix
Podinspektor

Napisano: 20 gru 2023, 15:26

ustaliłam w gminie nieoficjalnie, że mąż wnioskodawcy jest właścicielem gospodarstwa rolnego...hmmm...zrobię wywiad, niech wpisze w oświadczeniu majatkowym i będzie jasne ;) dobrze myślę? ;)
VIP

Napisano: 20 gru 2023, 15:55

ustaliłam w gminie nieoficjalnie, że mąż wnioskodawcy jest właścicielem gospodarstwa rolnego...hmmm...zrobię wywiad, niech wpisze w oświadczeniu majatkowym i będzie jasne ;) dobrze myślę?
moim zdaniem ok ;)

strona zawsze może wnieść odwołanie od decyzji ...
brodafix
Podinspektor

Napisano: 20 gru 2023, 16:09

myślałam wcześniej by wezwać stronę na podst art 7 ust 13 u.d.m....ale chyba lepiej będzie wywiad zrobić :roll:
VIP

Napisano: 05 sty 2024, 10:48

a co w przypadku gdy gospodarstwo rolne jest poniżej 1 ha przeliczeniowego i fizycznego, liczymy dochód w takiej sytuacji?
zajacgops
Stażysta
Od: 26 kwie 2019, 8:31
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, DE

Napisano: 05 sty 2024, 11:17

zajacgops pisze:
05 sty 2024, 10:48
a co w przypadku gdy gospodarstwo rolne jest poniżej 1 ha przeliczeniowego i fizycznego, liczymy dochód w takiej sytuacji?
Nie
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x