witam. może wy mi wyjaśnicie. Jak przychodzi ktoś z wnioskiem we wrześniu to biorę dochody za sierpień czy te uzyskane w sierpniu? dla mnie to niejasne. zapis ustawy o pomocy społ. mówi o dochodach z miesiąca poprzedzającego ale co to znaczy?
Dokładnie to co zapisane, dochody netto osób tworzących gospodarstwo domowe (czyli to co zarobili w danym miesiącu), pensje, renty, emerytury, świadczenia itp.
To, to ja wiem. Mi chodzi o to że jeśli osoba składa wniosek we wrześniu to ja chce dochody za sierpień niezależnie czy wyplata wynagrodzenia następuje w sierpniu czy we wrześniu, czy też chce dochody te uzyskane konkretne w sierpniu czyli często za lipiec bo tak ludzie mają wyplaty.
też mam taki dylemat...chociaż w zeszłym roku konsultowałam się z prawnikiem i wyszło mu, że powinniśmy liczyć dochód OSIĄGNIĘTY w danym miesiącu, zresztą jest to zgodne z pkt 12 par. 8 ustawy o p.s. (chociaż tam jest o jednorazowym dochodzie). Podobnie miałam dylemat jak pracodawca NIE WYPŁACAŁ wynagrodzenia- obawiam się, że powinnam policzyć, jakby rodzina miała wypłacone...ale tak faktycznie to rodzina NIE MIAŁA środków do życia....
Ogólnie to wolę, jak na zaświadczeniu nie ma informacji, kiedy była wypłata...