Dochód z roku bazowego czy kolejny przepracowany miesiąc? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 mar 2018, 10:54

Witam mam taki przypadek, wnioskodawca złożył wniosek na świadczenie 500+ przedstawił zaświadczenie z pracy z którego wynika podjęcie umowy o prace na czas nieokreślony od 29.12.2016r. Pit 11 z 2016r. od danego pracodawcy jest zerowy, czyli dochód z roku bazowego będzie zerowy. I teraz mam dylemat czy w takim przypadku doliczyć do dochodu rodziny dochód z kolejnego przepracowanego miesiąca?
Zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy zasiłek rodzinny powinnam brać pod uwagę dochód z roku bazowego, ale wiadomo ,że dochód jest zerowy. Po prostu w tym przypadku wnioskodawca ma szczęście.
Syt. wygląda tak, jeżeli pod uwagę wezmę dochód z roku bazowego świadczenia będą przysługiwać, a jeżeli dochód z kolejnego przepracowanego miesiąca świadczenie nie będą przysługiwać. Jak wy postępujecie w takich sytuacjach?
Arleta 22
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 14:38
Zajmuję się: śW

Napisano: 01 mar 2018, 13:56

My takim przypadku wzięliśmy zaświadczenie od pracodawcy o kwocie wynagrodzenia należnego za grudzień (mimo, że w styczniu wypłata). Uzysk za następny miesiąc raczej nie ma zastosowania bo uzyskanie dochodu nastąpiło w roku kalendarzowym.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 01 mar 2018, 14:25

Ja w takich wypadkach biorę zero.
osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany
Osiągnięty w danym roku, zatem skoro w grudniu wypłaty nie było, to tego dochodu w roku bazowym nie osiągnął.
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 01 mar 2018, 21:28

jak komosia
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x