W dniu 28 lutego 2018 roku złożono wniosek o 500+ i zasiłek rodzinny.
Pani od dnia 27 lutego 2017 r. do 25 lutego pobierała zasiłek macierzyński z ZUS.
Od kiedy przyznać świadczenia: od lutego czy od marca?
W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Nie zgodzę się, choć sama tak kiedyś interpretowałam. Z założenia przyznaje się od miesiąca złożenia wniosku (nie od dnia) - wobec czego idąc tokiem uzysku w roku bazowym, w m-cu lutym należy jeszcze liczyć dochód z ZUS - bo przecież był.Marcelino pisze:jakby utrata dotyczyła dochodu z roku bazowego i ważyła na przyznaniu świadczeń to bym przyznał od marca ale tu uzyskanie nastąpiło po roku bazowym, a z kolei w dniu złożenia już go nie było więc od lutego
No utrata i przyznanie od marca - tak bym zrobiła. Po prostu kiedyś miałam trochę inny tok myśleniade Charette pisze:założenie błędne - przyjmujesz założenie, że w lutym był dochód, a dlaczego nie przyjmujesz, że już go nie ma?
Prosty przykład:
Strona podjęła pracę w listopadzie 2017. W dniu 2.02.2018 ją utraciła. Wniosek składa 15.02. Na jakiej podstawie ma zaznaczyć we wniosku uzysk dochodu?
kropka86 pisze:przepis art. 5 ust. 4b końcówka brzmi "jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych" - skoro wyjściową datą jest wniosek w lutym to w okresie na ktory jest ustalane prawo praca była - dlatego ją liczyłamde Charette pisze:założenie błędne - przyjmujesz założenie, że w lutym był dochód, a dlaczego nie przyjmujesz, że już go nie ma?
Prosty przykład:
Strona podjęła pracę w listopadzie 2017. W dniu 2.02.2018 ją utraciła. Wniosek składa 15.02. Na jakiej podstawie ma zaznaczyć we wniosku uzysk dochodu?
No a teraz, utrata i przyznanie od marca - tak bym zrobiła. Po prostu kiedyś miałam trochę inny tok myślenia