Dochód z ryczałtu - dokument potwierdzający
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Dochód z ryczałtu - dokument potwierdzający
Witam, założyłam działalność gospodarczą i doniosłam do MOPS oświadczenie o wysokości dochodu uzyskanego za drugi miesiąc. Pani zażyczyła sobie jednak wysokość przychodu i stawkę opodatkowania. Na jakiej podstawie obecnie obliczany jest dochód uzyskany z działalności ryczałtowej? Pani przyjmująca dokumenty była na zastępstwie i nie umiała mi wyjaśnić.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki
- Kontakt:
Re: Dochód z ryczałtu - dokument potwierdzający
Jeżeli założyła Pani działalność w 2019 r. to wtedy wymagane jest zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości i formie opłaconego podatku (karta podatkowa lub ryczał). Ośrodki mają dostęp tylko do rozliczeń jak działalność gosp. jest prowadzona na zasadach ogólnych, inny nie są ośrodkom udostępniane. Dochód z działalności ryczałtowej lub na karcie wylicza się na podstawie obwieszczenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 lipca 2020 r. w sprawie wysokości dochodu za rok 2019 z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet ... 0200000667
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet ... 0200000667
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
okej, ale Pani napisała, że miała przynieść uzysk za drugi miesiąc, a nie dochód z 2019r. (więc zakładam, że jednak działalność założona w 2020r.), więc jak najbardziej na oświadczeniu pracownik powinien to przyjąć
natomiast jeżeli działalność jest od 2019r. to jak wyżej zaświadczenie ze skarbówki
natomiast jeżeli działalność jest od 2019r. to jak wyżej zaświadczenie ze skarbówki
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Działalność założyłam we wrześniu, doniosłam oświadczenie za październik i podobno jest złe - nie ważny jest dochód, tylko przychód. Zdziwiłam się, ponieważ w rodzinie miałam podobny przypadek i nikt przychodu nie żądał, szwagier złożył oświadczenie o dochodzie. Stwierdziłam, że zapytam tutaj, być może coś w przepisach się zmieniło lub dokumenty są wymagane różne w zależności od MOPSu?
-
- Referent
- Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki
- Kontakt:
Jak założyła Pani działalność we wrześniu 2020 r. to potrzebny jest dochód za październik. W naszym ops również wystarczy oświadczenie zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 27 lipca 2017 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych
§ 5 lip. i) dokument, w tym oświadczenie, określający datę uzyskania dochodu oraz wysokość i rodzaj dochodu uzyskanego przez członka rodziny za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
Na razie złożyła Pani prawidłowe dokumenty więc do póki nikt się nie skontaktuje czy nie wyśle wezwania to jest OK
A osoba na zastępstwie mogła tego nie wiedzieć, bo faktycznie tych wytycznych jest dużo dla osób niezwiązanych z świadczeniami 
MINISTRA RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 27 lipca 2017 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych
§ 5 lip. i) dokument, w tym oświadczenie, określający datę uzyskania dochodu oraz wysokość i rodzaj dochodu uzyskanego przez członka rodziny za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
Na razie złożyła Pani prawidłowe dokumenty więc do póki nikt się nie skontaktuje czy nie wyśle wezwania to jest OK

Oprócz Dochód z ryczałtu - dokument potwierdzający - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Covid-19 - przedłużenie ZP dla dziecka 16 lat
SKO prosi o uchylenie decyzji już uchylonej
Wznowienie postępowania, co dalej?
Nadmiar obowiązków - pomoc?
Korespondencja w administracji w okresie covid-19
Od kiedy uchylenie samotnego?
Orzeczenie ZUS
Dochody zwolnione z opodatkowania
Przedłużenie orzeczenia z COVID a 16 rok życia
13 emerytura
Przyznane śp a wypłacane szo
Świadczenie pielęgnacyjne a zgon dziecka
Dochód z Fa na dziecko, którego już nie ma w składzie.
Umowa zlecenie - umowa o pracę
Czyste powietrze 13 emerytura renta odliczacie
Liczyć gospodarstwo czy nie?