Teoretycznie, jeśli w emp@tii widzisz 0 przy podatku dochodowym, to należy zażądać zaświadczenia z US, bo dochód został zwolniony z podatku dochodowego na podstawie art. 21 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czyli na podstawie deklaracji, że przeznaczy pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe.
I są wyroki sądów, twierdzące że nie powinniśmy brak pod uwagę tego dochodu, jeśli wnioskodawca legitymuje się podobnym zaświadczeniem z US.
W rzeczywistości, nawet SKO podtrzymuje decyzję pierwszej instancji z odmową, twierdząc że ustawa o świadczeniach rodzinnych (ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci - kieruje sposób liczenia do dochodu do ustawy o świadczeniach rodzinnych) to ustawa, a w niej jak byk stoi, że to jest dochód wynikający z art. 30e ustawy o podatku dochodowym i wlicza się nawet jak w rubryce podatek widnieje 0. Więc ja daję odmowę z informacją dla Klienta, że może się odwołać.
a ja wam powiem tak marnujecie nasze pieniądze jeżeli kasa ze sprzedaży mieszkania poszła na cele mieszkaniowe jest to dochód nieopodatkowany więc się nie wlicza radzę zadzwonić do ministerstwa i tam wam wsztstko wytłumacza ale rozumiem pracę musi mieć każdy
@gocha0205, jest wtorek, późne popołudnie. Odpocznij zatem, włącz sobie TV, oglądnij "Trudne sprawy" lub "Na ratunek 112" a wtedy może Ci przejdzie złość.
No widzisz powinnaś to zgłaszać odpowiednim władzom/służbom.
Może dostanę od Ciebie + za to, że jestem po pracy w pracy i pracuję jednocześnie "latając po necie"?