dochody do 500+ z ZR - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 lut 2016, 15:04

Zdaniem Wardacha możemy wykorzstać dochody do 500+ z ZR na 2015/2016, wtedy nie musimy nic ciągnąc z Empatii. Czy wydaje się to wam, że się trzyma kupy?
SR01

Napisano: 26 lut 2016, 15:05

Trzyma, bo jesteśmy już w posiadaniu tych dokumentów, więc możemy je wykorzystać.
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:06

dobrze prawi
...

Napisano: 26 lut 2016, 15:15

no dobrze, ale ja np nie prowadze św rodzinnych. teraz co, siegać do teczek i kserować wszystko czy jak?
nowa na 500

Napisano: 26 lut 2016, 15:18

Prowadzisz - nie prowadzisz, ale dalej dokument jest w zasobach ośrodka, w którym pracujesz.
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:19

więc zadam pewnie głupie pytanie, choć podobno głupich pytan nie ma....
podajcie art. który mówi ze nie moge brac od klientów zaświadczen z zus i us?
nowa na 500

Napisano: 26 lut 2016, 15:23

Nie że nie możesz brać ale nie możesz żądać. To jest różnica.
Jak klient sam przynosi zaświadczenia i chce je dołączyć do wniosku, to jak najbardziej możesz je przyjąć.
Nie możesz od klienta żądać takich dokumentów i uzależniać rozpatrzenia wniosku od tego, czy je dołączą. Masz obowiązek zdobywać takie dokumenty sama ale nie możesz gonić z kijem za klientem, który z dobrej woli je posiada. Ładnie dziękujesz, uśmiechasz się i dołączasz do wniosku jako materiały dowodowe :P

Sorry, pytanie o podstawę prawną uznaję za głupie i po prostu weź ustawę i postaraj się ją zrozumieć. Jesteś nowa, więc zapoznanie się z ustawą to konieczność, naprawdę.
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:40

Nie wydaje się wam, że 500+ to odrębne postępowania i wszystko trzeba elektronicznie pobierać z Empatii. Jeżeli skopiujemy papiery z ZR to będzie to na wzorach z innego rozporządzenia, zresztą już nie obowiązującego. Chociaż nie ma gotowych wzorów z Empatii, są to tylko określone informacje.
No nie wiem, ale wolałbym ciągnąć dochody z ZR.
SR01

Napisano: 26 lut 2016, 16:24

ja prowadzę to i to nie będę kserować niczego bo niby i po co.
marta1234

Napisano: 26 lut 2016, 20:41

dzisiaj byłam na szkoleniu w urzędzie wojewódzkim, które prowadził Dyrektor departamentu Olgierd Podgórski, który powiedział, że dokumenty które posiadamy przy świadczeniach rodzinnych należy wykorzystać do programu 500+ w tym o dochodach
xxxxx

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x