uczennica :( - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 26 lut 2016, 13:37

moje wątpliwości co do ustawy 500

1.osoba składa wniosek na 2 dzieci, bez dochodów, w ale w trakcie trwania okresu świadczeniowego 1 dziecko konczy 18 lat,więc jemu przyznaję do dnia urodzin,
ale moje wątpliwości sa takie do kiedy przyznać dziecku 2 ,bo gdy dziecko 1 skończy 18 lat to wówczas dziecko 2 staje się zieckiem 1 w rodzinie i wówczas potrzebne sa dochody?
czy do końca tego misiąca w którym starsze dziecko skończy 18 lat?
a dalej nowy wniosek i już z dochodami?
bo w ustawie nie pisze wprost, czy było to mówione na szkoleniach jesli już ktoś uczestniczył

2 . jesli odmówi się swiaczenia na 1 dziecko nie spełnia kryterium, przyzna na 2 i 3 dziecko,
decyzje sa natychmiast wykonalne, i osoba się odwoła bo nie zgadzaa się z odmową na 1 dziecko
co wówczas płacimy czy czekamy bo odwołnie wstrzymuje bieg sprawy?

3. alimenty sa liczone do dochodu, czy również wypłacane z funduszu alimentacyjnego?

4. czy kazda panna która przyjdzie i powie,że jest sama wychowje dziecko , i nie ma zasądzonych alimentów dostanie 500, a w akcie urodzenia dziecko ma wpisanego tatusia ?
gops...

Napisano: 26 lut 2016, 13:48

Skoro świadczenie należy się na dwoje dzieci i to 2 staje się pierwszym to chyba logiczne,ze nadal będzie mu przysługiwało ponieważ 1 nie otrzyma swiadczenia a do dochodu rodziny będzie liczone.
Iza1

Napisano: 26 lut 2016, 13:56

No tak, tylko że autorka pyta o wariant bez dochodów.

Moje zdanie jest takie:
1. Źle zadane pytanie. Skoro wniosek jest bez dochodów, to jest tylko na 2 dziecko a więc nie przyznajesz pierwszemu dziecku, czyli 17latkowi, tylko drugiemu dziecku na okres do ukończenia przez pierwszego dzieciaka 18stu lat. Na resztę okresu (po urodzinach) dajesz na 2 dziecko odmowę. Pierwszym sobie głowy nie zawracasz, bo nie będą na niego wnioskować! Jak sobie państwo będą życzyć przyznania na 2 dziecko, które po ukończeniu przez siostrę/brata 18stki stanie się pierwszym dzieckiem, to złożą wniosek z wariantem dochodowym + oświadczenia.

2. To jest kwestia dyskusyjna, ponieważ rozpatrujesz wniosek w całości i jeśli rodzina składa wniosek z uwzględnieniem dochodów na 1 i kolejne dzieci, to w momencie przekroczenia dajesz automatycznie odmowę na wszystkie. Jestem ciekawa interpretacji "mądrzejszych" i czekam na szkolenia. A najlepiej na odwołania i stanowisko SKO w tej sprawie.

3. TAK

4. Jeśli się załapie dochodowo, to dostanie.
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 14:04

Co Ty pleciesz rodzina bez dochodu i tylko na drugie ma im się należeć.
Jak Ty czytasz ustawę człowieku.
Iza1

Napisano: 26 lut 2016, 14:35

co do 1 .
rodzina ma 3 dzieci ,ale składa tylko na 2dzieci, bo wie że na troje się nie załapie w dochodzie abo nie ma przyjemności ujawniać dochodów, i uwazam że na 2dzieci nalezy przyznać, tylko mam wątpliwości do kiedy przyznać dzieckiu drugiewu z wniosku , czy do konca miesiąca ukończenie przez pierwsze na które wnioskują 18 lat ,czy do konca okresu swiadczenioweg ?
raczej pierwsza opcja, bo potem dzieck 2 staje się pierwszym w wtedy wymagane sa dokumenty świadczące o dochodach

co do 2.
a dlaczego odmowa na wczystkie dzieci skoro kryerium jest tylko na 1 dziecko?
gops...

Napisano: 26 lut 2016, 14:44

Przykład 1 dotyczy rodziny z 2 dzieci!

Iza1 pisze:Co Ty pleciesz rodzina bez dochodu i tylko na drugie ma im się należeć.
Do kogo to było?
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:24

A do ciebie człowieku.
Iza1

Napisano: 26 lut 2016, 15:31

Iza1 pisze:Co Ty pleciesz rodzina bez dochodu i tylko na drugie ma im się należeć.
kawa i ciasto pisze:Skoro wniosek jest bez dochodów, to jest tylko na 2 dziecko a więc nie przyznajesz pierwszemu dziecku, czyli 17latkowi, tylko drugiemu dziecku na okres do ukończenia przez pierwszego dzieciaka 18stu lat. Na resztę okresu (po urodzinach) dajesz na 2 dziecko odmowę. Pierwszym sobie głowy nie zawracasz, bo nie będą na niego wnioskować! Jak sobie państwo będą życzyć przyznania na 2 dziecko, które po ukończeniu przez siostrę/brata 18stki stanie się pierwszym dzieckiem, to złożą wniosek z wariantem dochodowym + oświadczenia.
:lol:
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:36

Moim zdaniem na 1 dziecko do dnia ukończenia 18rż ( świadczenie dzielimy). A na to drugie dziecko - w miesiaću w którym jeszcze przysługuje temu 18 latkowi -przyznajemy bez dochodów
- od następnego miesiaca już sprawdzamy kryterium dochodowe.
Takie moje skromne zdanie jest. Aaa i na konferencji w Poznaniu tez takowe stanowisko usłyszałam co mnie w moim przekonaniu upewniło
kajka...

Napisano: 26 lut 2016, 15:37

Oczywiście z tych hieroglifów autorki wywnioskowałam, że zadaje pytanie dot. rodziny z 2 dzieci a nie 3 - teraz zobacz, czy źle czytam ustawę :lol:

"osoba składa wniosek na 2 dzieci, bez dochodów, w ale w trakcie trwania okresu świadczeniowego 1 dziecko konczy 18 lat,więc jemu przyznaję do dnia urodzin,
ale moje wątpliwości sa takie do kiedy przyznać dziecku 2 ,bo gdy dziecko 1 skończy 18 lat to wówczas dziecko 2 staje się zieckiem 1 w rodzinie i wówczas potrzebne sa dochody?"

Nosz do ch..., skąd tu wnioskujecie, że jest jeszcze jakieś 3 dziecko?
kawa i ciasto

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x