Dochody do DM po zmianach - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lut 2022, 14:08

Witam!

Wróciłem do dodatków po dość dłuższej przerwie, mam pytanie związane z dochodami do Dodatku Mieszkaniowego (po zmianach z 1 lipca 2021). Wnioskodawczyni ma dochód z:

- Renta socjalna
- Zasiłki rodzinne
- Dochód z gruntów rolnych
- Dochód z praktyk syna ( pracownik młodociany ).

I teraz pytanie czy myślę poprawnie:

- z renty socjalnej biorę dochód netto ( czyli tyle ile ma na rękę ).
- Zasiłki rodzinne ( nie wliczam, gdyż nie są wymienione w dochodach w art. 3 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, czyli w tym artykule który określa definicje dochodu w DM ).
- Dochód z gruntów rolnych, jeśli jest jakiś tytuł prawny do gospodarstwa rolnego to obliczamy go na podstawie Art. 3 ust 4 ustawy o DM.
- Dochód z praktyk syna nie wliczamy do dochodu rodziny ( ten typ dochodu nie jest z tego co wiem wymieniony a art. 3 ust. 1 ustawy o ŚR).

Dobrze myślę ?

Pozdrawiam
TomTom
Praktykant
Od: 26 maja 2017, 7:48
Zajmuję się: KDR, Dodatki mieszkaniowe, Stypendia

Napisano: 16 lut 2022, 15:03

TomTom pisze:
16 lut 2022, 14:08
Witam!

Wróciłem do dodatków po dość dłuższej przerwie, mam pytanie związane z dochodami do Dodatku Mieszkaniowego (po zmianach z 1 lipca 2021). Wnioskodawczyni ma dochód z:

- Renta socjalna
- Zasiłki rodzinne
- Dochód z gruntów rolnych
- Dochód z praktyk syna ( pracownik młodociany ).

I teraz pytanie czy myślę poprawnie:

- z renty socjalnej biorę dochód netto ( czyli tyle ile ma na rękę ).
- Zasiłki rodzinne ( nie wliczam, gdyż nie są wymienione w dochodach w art. 3 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, czyli w tym artykule który określa definicje dochodu w DM ).
- Dochód z gruntów rolnych, jeśli jest jakiś tytuł prawny do gospodarstwa rolnego to obliczamy go na podstawie Art. 3 ust 4 ustawy o DM.
- Dochód z praktyk syna nie wliczamy do dochodu rodziny ( ten typ dochodu nie jest z tego co wiem wymieniony a art. 3 ust. 1 ustawy o ŚR).

Dobrze myślę ?

Pozdrawiam
z ustawy o swiadczeniach rodzinnych pk c : inne dochody nieopodatkowane
przychody wolne od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne,
czyli to są :
art 21 ust 1 pkt 148)przychody:
a)ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy,
b)z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8,
c)z tytułu odbywania praktyki absolwenckiej, o której mowa w przepisach ustawy z dnia 17 lipca 2009 r. o praktykach absolwenckich (Dz.U. z 2018 r. poz. 1244),
d)z tytułu odbywania stażu uczniowskiego, o którym mowa w art. 121a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe

- otrzymane przez podatnika do ukończenia 26. roku życia, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 17 lut 2022, 14:53

Niestety nic mi to nie mówi, czytałem artykuł cały i poniekąd zacząłem się już zapętlać art, i odnośnik do nowej ustawy, w art. znowu do jakiegoś innej, itd.

Prosiłbym o interpretację zapisu, i czy to co napisałem jest poprawne, albo w jaki sposób to się robi praktycznie.
TomTom
Praktykant

Napisano: 17 lut 2022, 15:05

TomTom pisze:
17 lut 2022, 14:53
Niestety nic mi to nie mówi, czytałem artykuł cały i poniekąd zacząłem się już zapętlać art, i odnośnik do nowej ustawy, w art. znowu do jakiegoś innej, itd.

Prosiłbym o interpretację zapisu, i czy to co napisałem jest poprawne, albo w jaki sposób to się robi praktycznie.
chodzi tylko o dochód z praktyk syna (tylko zasiłki rodzinne dochodem nie sa)
natomiast praktyki syna chyba bym podciągnęła pod :
d)z tytułu odbywania stażu uczniowskiego, o którym mowa w art. 121a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe
VIP

Napisano: 17 lut 2022, 15:10

ustawa o dodatkach mieszkaniowych jezeli chodzi o dochód odsyła do ustawy o swiadczeniach rodzinnych
z ustawy o swiadczeniach rodzinnych art.3 pkt 1 lit c : inne dochody nieopodatkowane....gdzie są wymienione ...

przychody wolne od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne,

art 21 ust 1 pkt 148 mówi o tym co jest wymienione jako ten przychód
czyli lit d ....
czyli praktyki syna to czy nie jest staz uczniowski wymieniony tu jako dochód
VIP

Napisano: 17 lut 2022, 15:26

Dzięki za odpowiedź.

To jeszcze muszę dokładnie sprawdzić te "praktyki", właśnie wcześniej wyczytałem że jest staż uczniowski (vide art. 121a ustawy prawo oświatowe), ale to dla uczniów między 16-18 r. życia.)

źródło: https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/staz-uczniowski

cyt. "W celu umożliwienia uczniom branżowej szkoły I stopnia niebędącym młodocianymi pracownikami oraz uczniom technikum uzyskiwania doświadczenia i nabywania umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania pracy w rzeczywistych warunkach pracy na podstawie umowy zawartej między uczniem lub rodzicem a pracodawcą, wprowadzono możliwość odbywania przez uczniów stażu uczniowskiego w okresie nauki, który jest realizowany na odmiennych zasadach niż przygotowanie zawodowe młodocianych pracowników."

Sprawdzę ile syn ma lat, i czym to się różnią ww. "staż uczniowski" (który podpada pod ustawę, a "przygotowanie zawodowe młodocianych pracowników".

Młodociany pracownik:
źródło: https://www.infor.pl/prawo/praca/pracow ... latek.html

w artykule czytamy:
"(...)Prace lekkie to prace, które nie powodują zagrożenia dla zdrowia, życia i rozwoju psychofizycznego młodocianego, a także nie utrudniają młodocianemu wypełniania obowiązku szkolnego.".

Czyli w przypadku "stażu uczniowskiego" a "przygotowania zawodowego młodocianego pracownika", wszystko się rozbije chyba o wiek ucznia, bo jeśli jest to staż uczniowski to wliczam, jeśli jest to "przygotowanie zawodowe młodocianego pracownika" to nie wliczam, na spokojnie jeszcze rzucę na to okiem.

Przeanalizuje to na spokojnie jeszcze raz.

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź!
TomTom
Praktykant

Napisano: 18 lut 2022, 9:15

niestety...musimy czasami trochę podłubać w tych artykułach by stwierdzić co z czym się je :)
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x