TomTom pisze: ↑16 lut 2022, 14:08
Witam!
Wróciłem do dodatków po dość dłuższej przerwie, mam pytanie związane z dochodami do Dodatku Mieszkaniowego (po zmianach z 1 lipca 2021). Wnioskodawczyni ma dochód z:
- Renta socjalna
- Zasiłki rodzinne
- Dochód z gruntów rolnych
- Dochód z praktyk syna ( pracownik młodociany ).
I teraz pytanie czy myślę poprawnie:
- z renty socjalnej biorę dochód netto ( czyli tyle ile ma na rękę ).
- Zasiłki rodzinne ( nie wliczam, gdyż nie są wymienione w dochodach w art. 3 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, czyli w tym artykule który określa definicje dochodu w DM ).
- Dochód z gruntów rolnych, jeśli jest jakiś tytuł prawny do gospodarstwa rolnego to obliczamy go na podstawie Art. 3 ust 4 ustawy o DM.
- Dochód z praktyk syna nie wliczamy do dochodu rodziny ( ten typ dochodu nie jest z tego co wiem wymieniony a art. 3 ust. 1 ustawy o ŚR).
Dobrze myślę ?
Pozdrawiam
z ustawy o swiadczeniach rodzinnych pk c : inne dochody nieopodatkowane
przychody wolne od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne,
czyli to są :
art 21 ust 1 pkt 148)przychody:
a)ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy,
b)z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8,
c)z tytułu odbywania praktyki absolwenckiej, o której mowa w przepisach ustawy z dnia 17 lipca 2009 r. o praktykach absolwenckich (Dz.U. z 2018 r. poz. 1244),
d)z tytułu odbywania stażu uczniowskiego, o którym mowa w art. 121a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe
- otrzymane przez podatnika do ukończenia 26. roku życia, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł.