Już sama zgłupiałam, proszę Was o wyjaśnienie bo u mnie w pracy nikt nie potrafi mi dokładnie wyjaśnić jak liczyć dochody utracone. Jak ktoś pracowal w 2016 a teraz nie pracuje to w programie zaznaczam, ze dochód nie jest uzyskiwany i nie jest liczony. Ale też w programie Nemezis na dole jest do wpisana kwota m-c utraconego dochodu. Kiedy tam wpisujecie tą kwotę? Jak osoba utraciła dochod w 2017 roku? U mnie w pracy owszem świadectwa pracy trzeba dostarczać ale nie spotkałam się żeby były wymagane np. pit11 a widzę że w innych ops trzeba.Proszę o pomoc bo jestem nowa i nawet nie mam kogo poradzić się.
Dochód utracony - świadectwo pracy i Pit 11 za 2016r.
Uzyskany w 2016r - umowa o pracę i pit 11 za 2016r.
Uzyskany w 2017r. - umowa o pracę i zaświadczenie o dochodzie za drugi miesiąc przepracowany
No wlasnie dochody uzyskane rozumiem ale przy tych utraconych nie wiem w jakim celu trzeba brac pit11? Nie wystarczy zaznaczyc w systemie ze dochody nie sa teraz uzyskiwane i te z 2016 nie sa brane pod uwage?
dlaczego należy brać PIT 11 do utraty? Osoba może mieć kilka źródeł dochodu. Kilka PITów. A może byc taka sytuacja, że musisz utracić tylko jedno źródło. I wtedy z PITu wiesz jaki jest dochód do utraty. Poza tym nawet jak jest jeno źródło jak masz PIT 11 i taki sam dochód z empatii to wiesz, że może utracić całość. Jesteś spokojna, że zrobiłaś prawidłowo i że ne było ryzyka, że miał jeszcze inne dochody