Uznanie dłużnika za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 gru 2017, 8:11

Zostałam przeniesiona do FA w związku z czym mam kilka pytań:
1. W momencie rozpoczęcia postępowania o uznanie za uchylającego wysyłam zapytanie do komornika o 6 mc czy przed rozpoczęciem?
2. Co w przypadku gdy wszczęte zostanie postępowanie a dłużnik do mnie przyjdzie i będzie chciał przeprowadzenia wywiadu?
3. Kiedy składam zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa?
kokoko12
Praktykant
Od: 07 sie 2015, 13:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2017, 9:49

Ad. 1 Wszczynasz postępowanie w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań, a następnie wysyłasz zapytanie o wpłaty dłużnika w okresie ostatnich 6-ciu miesięcy
Ad.2 Wszczynasz postępowanie, bo nie przyszedł -> przychodzi (przeprowadzasz wywiad)-> umarzasz postępowanie bo okazało się bezprzedmiotowe
Ad. 3 Zawiadomienia po przyznaniu FA

Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa to odrębne postępowanie jeżeli chodzi o wniosek o ściganie za przestępstwo. Zawiadomienie po przyznaniu FA, wniosek o ściganie po decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się.
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Napisano: 15 sty 2018, 9:27

Na podstawie jakiego artykułu z ustawy o alimentach umarzam postępowanie, gdy dłużnik w toku postępowania administracyjnego złożył oświadczenie i przeprowadzony został wywiad?
kokoko12
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2018, 10:03

z ustawy o FA? To z żadnego.
Jakbyś pytał o KPA to bym coś znalazł...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2018, 10:12

Czyli wystarczy 105 kpa?
kokoko12
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2018, 11:54

Zobowiązałam dłużnika do zarejestrowania się jako bezrobotny albo poszukujący (facet ma zasiłek stały z tyt. orzeczenie z PCPR) nie stoi to na przeszkodzie żeby się zarejestrował jako poszukujący tak jak jest zapis w ustawie. Czy na pewno dobrze zrobiłam?
Dodam jeszcze że facet to olał pomimo skierowania wezwania.
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 09 mar 2018, 10:32

Powiedzcie mi dokładnie, na jakiej podstawie wysyłacie zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa po przyznaniu FA, skoro ustawa o FA nie zmieniła się, a art. 5 mówi o tym, że jeżeli decyzja uznająca DA stanie się ostateczna, to wtedy piszemy zawiadomienie na podst. art. 209. Przecież to dotyczy tylko OWD, a nie OWW. Wiem, że jest dopisane w KK, że jeśli wypłaca się świadczenia w zamian niepłaconych alimentów, to zawiadamia się prokuraturę, ale w naszej ustawie w art. 5 tą procedurę stosuje się dopiero wtedy, gdy dłużnik nie stawi się na wywiad. Ja już się zakręciłam i zwątpiłam, że to jest nasze zadanie po przyznaniu FA.
Asia4
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 15:56
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x