przysposobienie dziecka a wypłata świadczeż z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 gru 2017, 14:47

Mam problem. Mąż wnioskodawczyni przysposobił dziecko na które otrzymuje ona FA. Na podstawie jakiego art. mam jej wstrzymać wypłatę z FA? A może nadal ma prawo pobierać?
nowa w FA
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 10:39
Zajmuję się: FA,ŚR

Napisano: 28 gru 2017, 14:53

pomału, ustalmy co dla ciebie oznacza termin przysposobił.
Jeżeli mówimy o tym samym przysposobieniu, to on jest teraz rodzicem (a nie dłużnik FA) i nie ma mowy o alimentach od poprzedniego tatusia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 gru 2017, 15:09

tak, on jest teraz rodzicem. jaki art. do zmiany decyzji mam dać.
nowa w FA
Praktykant

Napisano: 28 gru 2017, 15:26

Jak wynika ze skutków przysposobienia pełnego, pomiędzy biologicznym rodzicem a dzieckiem ustają wszelkie prawa i obowiązki, w tym także alimentacyjne. Ustanie tych praw i obowiązków następuje z mocy prawa. Oznacza to, że z chwila uprawomocnienia się orzeczenia o przysposobieniu pełnym ustaje obowiązek alimentacyjny naturalnego rodzica pozbawionego poprzez przysposobienie władzy rodzicielskiej wobec dziecka bez konieczności występowania o uchylenie obowiązku alimentacyjnego.
Art. 24. 1. Organ właściwy wierzyciela może bez zgody osoby uprawnionej albo jej przedstawiciela ustawowego zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń, egzekucja stała się skuteczna, osoba nienależnie pobrała świadczenia lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 28 gru 2017, 15:31

Dziękuję bardzo za pomoc.
nowa w FA
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU