dochody w OPS podlegające pod ustawę o VAT - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 cze 2016, 9:20

Jakie to będą dochody? Może zrobimy listę?
- odpłatność za usługi opiekuńcze - NIE - zwolnione na podst.art.43 ust.1 pkt 22 ustawy o VAT
- wydanie duplikatu KDR - TAK??? - ustawa o Karcie Dużej Rodziny - czyli podlega pod VAT (jaka stawka, chyba zwolniona???)

co Wam jeszcze przychodzi do głowy?
ja wynajmu nie mam
Miłka

Napisano: 22 cze 2016, 9:26

Miłka pisze:Jakie to będą dochody? Może zrobimy listę?
- odpłatność za usługi opiekuńcze - NIE - zwolnione na podst.art.43 ust.1 pkt 22 ustawy o VAT
- wydanie duplikatu KDR - TAK??? - ustawa o Karcie Dużej Rodziny - czyli podlega pod VAT (jaka stawka, chyba zwolniona???)

co Wam jeszcze przychodzi do głowy?
ja wynajmu nie mam

...mam wątpliwość czy odpłatność za usługi opiekuńcze podlega pod VAt...nawet VAt zwolniony.

Pisaliśmy już o tym....i o wyrokach sądów w tej sprawie.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 9:36

wg mnie odpłatność za usługi opiekuńcze nie podlega ustawie o VAT na pod podstawie art.43 ust.1 pkt 22 ustawy o VAT
Miłka

Napisano: 22 cze 2016, 9:40

....bez urazy ale mylisz pojęcia nie podlega a zwolniony.

Przepis, który cytujesz zwalnia z podatku usługi pomocy społecznej w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej oraz usługi określone w przepisach o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, a także dostawę towarów i świadczenie usług ściśle z tymi usługami związane, na rzecz beneficjenta tej pomocy, wykonywane przez:
a) regionalne ośrodki polityki społecznej, powiatowe centra pomocy rodzinie, ośrodki pomocy społecznej, rodzinne domy pomocy, ośrodki wsparcia i ośrodki interwencji kryzysowej,
b) wpisane do rejestru prowadzonego przez wojewodę:
– domy pomocy społecznej prowadzone przez podmioty posiadające zezwolenie wojewody,
– placówki opiekuńczo-wychowawcze i ośrodki adopcyjno-opiekuńcze,
c) placówki specjalistycznego poradnictwa,
d) inne niż wymienione w lit. a-c placówki zapewniające całodobową opiekę osobom niepełnosprawnym, przewlekle chorym lub osobom w podeszłym wieku na podstawie zezwolenia wojewody, wpisane do rejestru prowadzonego przez wojewodę,
e) specjalistyczne ośrodki wsparcia dla ofiar przemocy w rodzinie;
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 10:14

czyli wg Pana odpłatność za usługi opiekuńcze będzie podlegała pod VAT ale ze stawką zwolnioną?
a co ze zwrotnymi zasiłkami celowymi? podlegają pod VAT? też stawka zwolniona?
Miłka

Napisano: 22 cze 2016, 11:24

....pisaliśmy już o tym na forum ...całkiem niedawno.

Przecież zwolniony a niepodlegający to dwie różne sprawy ....choć kasa ta sama.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x