Jestem małym ośrodkiem. Podpowiedzcie jak rozsądnie podzielić w książce inwentarzowe pozostałe środki trwałe, oprócz tego,że na ilościowo-wartościowa pow. 350 zł (u mnie) do 3500 zł i ewidencja ilościowa. Myślałam o podziale na asortyment. Czy warto tak się bawić?
...środki trwałe nie mają granicy wartości od której uznaje się je za 011 lub 013.
Proszę doczytać aktualne definicje.
Do końca 2010 było:
3. Jednorazowo, przez spisanie w koszty w miesiącu przyjęcia do używania,umarza się:
1) książki i inne zbiory biblioteczne;
2) środki dydaktyczne, w tym także środki transportu, służące do nauczania i wychowania w szkołach i placówkach oświatowych;
3) odzież i umundurowanie;
4) meble i dywany;
5) inwentarz żywy;
6) pozostałe środki trwałe (wyposażenie) oraz wartości niematerialne i prawne, o wartości nieprzekraczającej wielkości ustalonej w przepisach o podatku dochodowym od osób prawnych, dla których odpisy amortyzacyjne są uznawane za koszt uzyskania przychodu w 100 % ich wartości w momencie oddania do używania.
a od początku 2011 jest:
3. Jednorazowo, przez spisanie w koszty w miesiącu przyjęcia do używania, mogą być umarzane:
1) książki i inne zbiory biblioteczne;
2) środki dydaktyczne służące procesowi dydaktyczno-wychowawczemu realizowanemu w szkołach i placówkach oświatowych;
3) odzież i umundurowanie;
4) meble i dywany;
5) inwentarz żywy;
6) pozostałe środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne o wartości nieprzekraczającej wielkości ustalonej w przepisach o podatku dochodowym od osób prawnych, dla których odpisy amortyzacyjne są uznawane za koszt uzyskania przychodu w 100% ich wartości, w momencie oddania do używania.
Ponadto od 2011 mamy nową KŚT z której wynika, które aktywa zaliczamy do wyposażenia....
UWAGA: nie każdy środek trwały do 3500zł jest wyposażeniem....sprawdź sobie grupę 8 KŚT...kiedyś było napisane pozostałe środki trwałe i w nawiasie "wyposażenie", co oznaczało, że każdy do 3500 jest wyposażeniem....a od 2011 tej zasady już nie ma...nie ma już w nawiasie "wyposażenie".
...nie ma w przepisach ale co Wam po przepisach....i tak robicie co chcecie po staremu ... bo z drugiej strony i tak jest jedynie paragraf 4210.