księga inwentarzowa - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 cze 2016, 8:34

Jestem małym ośrodkiem. Podpowiedzcie jak rozsądnie podzielić w książce inwentarzowe pozostałe środki trwałe, oprócz tego,że na ilościowo-wartościowa pow. 350 zł (u mnie) do 3500 zł i ewidencja ilościowa. Myślałam o podziale na asortyment. Czy warto tak się bawić?
Ol.

Napisano: 20 cze 2016, 11:30

ja tak mam, na asortyment
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2016, 11:46

...środki trwałe nie mają granicy wartości od której uznaje się je za 011 lub 013.

Proszę doczytać aktualne definicje.

Do końca 2010 było:
3. Jednorazowo, przez spisanie w koszty w miesiącu przyjęcia do używania, umarza się:
1) książki i inne zbiory biblioteczne;
2) środki dydaktyczne, w tym także środki transportu, służące do nauczania i wychowania w szkołach i placówkach oświatowych;
3) odzież i umundurowanie;
4) meble i dywany;
5) inwentarz żywy;
6) pozostałe środki trwałe (wyposażenie) oraz wartości niematerialne i prawne, o wartości nieprzekraczającej wielkości ustalonej w przepisach o podatku dochodowym od osób prawnych, dla których odpisy amortyzacyjne są uznawane za koszt uzyskania przychodu w 100 % ich wartości w momencie oddania do używania.

a od początku 2011 jest:

3. Jednorazowo, przez spisanie w koszty w miesiącu przyjęcia do używania, mogą być umarzane:
1) książki i inne zbiory biblioteczne;
2) środki dydaktyczne służące procesowi dydaktyczno-wychowawczemu realizowanemu w szkołach i placówkach oświatowych;
3) odzież i umundurowanie;
4) meble i dywany;
5) inwentarz żywy;
6) pozostałe środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne o wartości nieprzekraczającej wielkości ustalonej w przepisach o podatku dochodowym od osób prawnych, dla których odpisy amortyzacyjne są uznawane za koszt uzyskania przychodu w 100% ich wartości, w momencie oddania do używania.

Ponadto od 2011 mamy nową KŚT z której wynika, które aktywa zaliczamy do wyposażenia....

UWAGA: nie każdy środek trwały do 3500zł jest wyposażeniem....sprawdź sobie grupę 8 KŚT...kiedyś było napisane pozostałe środki trwałe i w nawiasie "wyposażenie", co oznaczało, że każdy do 3500 jest wyposażeniem....a od 2011 tej zasady już nie ma...nie ma już w nawiasie "wyposażenie".

...nie ma w przepisach ale co Wam po przepisach....i tak robicie co chcecie po staremu ... bo z drugiej strony i tak jest jedynie paragraf 4210.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2016, 13:14

dziękuję za podpowiedź...
Ol.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x