Dochody, zmiana, co zrobić?

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Dochody, zmiana, co zrobić?

Post autor: Klara27 »

Co zrobić w przypadku, kiedy mam wniosek o stypendium szkolne- zostały uzupełnione w nim dochody za miesiąc sierpień. Jeden z wymienionych dochodów sierpniowych był wypłacony we wrześniu, w sierpniu z tego samego źródła nie było żadnego wynagrodzenia. Nie mam informacji od klienta jak kształtuje się sytuacja dochodowa wrześniowa w pełni, oprócz tego, że klientka otrzymała to wynagrodzenie za sierpień we wrześniu.

Jeżeli liczę sierpniowe dochody bez tej wypłaty wrześniowej to wychodzi stypendium, natomiast jak liczę dochody z tą wrześniową wypłatą to niestety wychodzi odmowa. Proszę, pomóżcie - czy w związku z tym mam na wrzesień przyznać stypendium, a od października odmówć? Czy może napisać wezwanie o wyjaśnienie sytuacji dochodowej wrześniowej? Na jaki okres w przód przy ustalaniu prawa do stypendium powinnam weryfikować dochody?
Pozdrawiam
grosiki
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: Dochody, zmiana, co zrobić?

Post autor: grosiki »

w momencie składania wniosku kryterium spełniał ale rozpatrując wniosek i badając cała sytuację dowodową uwzględniasz dochód wrześniowy i jak przekracza to od września już nie przyznajesz.odmowa
zuza08
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
Kontakt:

Re: Dochody, zmiana, co zrobić?

Post autor: zuza08 »

czyli jak we wrześniu dostanie dodatek na dojazdy to też doliczam i odmawiam za wrzesień
ale tak rozumując powinnam też zażądać zaświadczenia o dochodach za wrzesień bo może zarobił więcej i też mu się nie należy
a jeśli np. otrzymał zasiłek dla bezrobotnych w sierpniu i ma przyznany do października, czyli odmowa na stypendium do października a w listopadzie już spełnia kryterium do stypendium więc przyznająca?
ODPOWIEDZ